Afgelopen 4 oktober 2022 was het precies 30 jaar geleden dat de Bijlmerramp zich voltrok. Op die zondagavond boorde een Boeing 747 van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al zich in twee flats Groeneveen en Klein-Kruitberg van de Bijlmer. Hoewel gevreesd werd voor honderden doden waren het er maar ‘slechts’ 43. Naast deze serie werd onder meer ook een documentaire, een podcast en een boek van Vincent Dekker – een van de onderzoeksjournalisten ten tijde van de ramp – gemaakt.
In Rampvlucht maken we kennis met de fictieve Asha Willems (Joy Delima) – die de stem van de bewoners van de Bijlmer vertegenwoordigd – die dierenarts is in de Bijlmer en die zich het lot van de bewoners aantrekt die na de ramp allemaal ziek worden. Daarnaast volgen we twee bestaande onderzoeksjournalisten Pierre Heijboer van de Volkskrant (Yorick van Wageningen) en Vincent Dekker van Trouw (Thomas Höppener). Heijboer overleed in 2014 en Dekker schreef het dit jaar uitgekomen boek Going Down Going Down.
De focus ligt niet zozeer op de ramp zelf – die is bescheiden maar griezelig effectief in beeld gebracht – maar op de nasleep ervan. Al snel na de ramp zijn er vele vragen bij zowel de bewoners als bij journalisten. Twee van die journalisten, de eerder genoemde Heijboer en Dekker zetten hun tanden erin en dat levert een interessante en spannende verhaallijn op. De belangrijkste vragen die spelen zijn: wat zat er aan boord van dit vrachtvliegtuig, hoe kon het neerstorten in de Bijlmer, waarom werden zoveel bewoners ziek en wie waren de mannen in witte pakken vlak na de ramp?
De serie heeft een groot aantal relatief onbekende gezichten dat natuurlijk de authenticiteit vergroot. Zo zijn Delima als Asha, Höppener als Vincent en van Beurden als Marijke zeer geloofwaardig in hun rollen. Verder zijn de wat bekendere namen als Van Wageningen als Pierre, Gijs Scholten van Aschat als Henk Wolleswinkel, Guy Clemens als Rob van Gijzel, Kenneth Herdigein als Willem Seymore en Saskia Temmink als Saskia Kant allemaal erg goed.
Het is stuitend om te zien hoe hoge functionarissen, de politiek en zelfs de Mossad (Israëlische geheime dienst) zich in allerlei bochten wringen om de waarheid te verhullen. De serie is erg beklemmend en waarschijnlijk heel herkenbaar voor mensen die de ramp hebben meegemaakt. Maar zelfs degene die zich de dag van de ramp nog herinneren zullen vele dingen herkennen maar zich ook boos maken over de uitkomst ervan. Je vraagt je toch af wat de uitkomst zou zijn als het vliegtuig in het centrum van Amsterdam was neergestort.
Rampvlucht werd geschreven door scenarist Michael Leendertse die ook de film Bankier van het Verzet en series als Smeris en Vliegende Hollanders schreef. De serie werd geregisseerd door Lourens Blok en Edson da Conceicao. De serie gebruikt ook veel archiefmateriaal waardoor het allemaal nog realistischer wordt. Rampvlucht is een goed gemaakte, relevante serie die je zeker niet mag missen.