Nosferatu, eine Symphonie des Grauens – 1001 Films

Nummer 33: Nosferatu (1922) – R: F.W Murnau – Duitsland

Naslagwerk: 1001 Films – blz 39

Nosferatu is eigenlijk het verhaal van Dracula maar dan op zijn Duits. De erven Stoker gaven geen toestemming en dus bedacht regisseur F.W. Murnau een variant. Deze regisseur was op dat moment al de grote regisseur van het Duits Expressionisme. De film wordt ook gezien als een belangrijke film en als voorbeeld voor alle Draculafilms daarna. Ik heb nooit iets gehad met het verhaal van Dracula en ook niet met alle films die daarna kwamen. Zo ook niet met deze film. De film wordt geprezen om zijn eenvoud en om zijn spel met licht en schaduwen en er zitten een paar interessante scènes in voor die tijd maar verder kan mij deze film niet zo boeien.

Ik vond via de app Old Movies (een aanrader voor iedereen) een versie met een nogal bombastische soundtrack. Die begon na een tijdje behoorlijk op mijn zenuwen te werken. De film deed me nog het meest denken aan Das Kabinett des Dosctor Caligari (de nummer 20 uit mijn lijst van 1001 Films) en ook daar had ik niet zoveel mee. Wederom vanuit historische oogpunt wel een film die je een keer gezien moet hebben.

Geef een reactie