Ferry 2 – 2024 – Netflix – (FilmVandaag recensie)

In Ferry 2 (2024) houdt de Belgische regisseur Wannes Destoop het overzichtelijk. Het verhaal speelt zich namelijk af na het laatste seizoen van Undercover (2019–2022), maar hij neemt ook een verhaallijn mee uit Ferry: De Serie (2023– ). Ferry (Frank Lammers) heeft alles verloren. Hij is zijn fortuin, zijn reputatie en zijn grote liefde Danielle (Elise Schaap) kwijt en leeft een teruggetrokken bestaan in Spanje.

verder lezen

De Beste Films van 2024 (Volgens Michel)

Was 2024 een goed filmjaar? Niet echt, het was redelijk. Met gelukkig wel wat films die mij vooral deden verrassen en verbazen en dat is tegenwoordig in de hausse van standaard Hollywood meuk, lees: remakes, prequels, sequels en reboots nog een hele opgave. En opvallend, die films zijn bijna allemaal gemaakt door een vrouw en veelal zijn het allemaal Europese filmmakers. Who needs Hollywood?

  1. The Substance Deze film was ’the talk of the town’ op het Filmfestival van Cannes. De film kreeg een tien minuten durende staande ovatie en won de prijs voor het beste scenario. Maar wat veel meer in het nieuws kwam; dat waren de berichten over de schokkende beelden en mensen die wegliepen uit de zaal en zelfs een man die flauwviel – toen de film eenmaal in Nederland te zien was. Doorgaans neem ik dit soort verhalen met een korreltje zout en is het vaak slimme marketing om de film lekker omhoog te stuwen. De gruwelijke beelden vielen achteraf mee, maar veel belangrijker: deze film neemt de Amerikaanse filmindustrie, de cosmetische industrie en het ideaal van de eeuwige jeugd op de hak. En daar slaagt de film met vlag en wimpel in. Demi Moore speelt een glansrol en het wordt wel gezien als haar grote comeback rol en het sounddesign en de soundtrack maken de film helemaal af. En dus gemaakt door de Franse vrouwelijke regisseur Coralie Fargeat. De film draait nu nog in de bioscoop. Ga hem zien!

2. Poor Things Dit mag dan ook een Engels/Amerikaanse film zijn. Hij is wel gemaakt door de Griekse filmmaker Yorgos Lanthimos, die ons keer op keer verrast met zijn licht absurdistische films. Ik zag deze film op het IFFR 2024 toen hij daar als de verrassingsfilm werd vertoond. Hoewel de film al in sommige bioscopen in 2023 te zien was, kwam hij officieel pas in februari 2024 uit. De film is ontzettend origineel, absurdistisch en komisch. Het camerawerk en het kleurgebruik zijn fantastisch. Dit is zo’n film om je vingers bij af te likken. De film is nu te zien op Disney+.

3. Dream Scenario Een Amerikaanse film maar gemaakt door een Noorse filmmaker. Deze Kristoffer Borgli maakte eerder al de film Sick of Myself, die ik al recenseerde voor dit filmblog. Ook dit is een originele film waarin een professor (geweldige rol van Nicolas Cage) opduikt in de dromen van mensen. Dit is in eerste instantie nog grappig en onschuldig, maar het neemt al snel minder grappige vormen aan. Dit is zo’n film die mij al snel deed aan het werk van Charlie Kaufmann. De film is niet perfect – daarvoor had het allemaal nog wel iets scherper en beter uitgewerkt mogen worden – maar is het prijzen waard en we moeten deze nieuwe lichting filmmakers goed in de gaten gaan houden. De film is nu te zien op Prime Video

4. How to Have Sex Deze film van de Engelse Molly Manning Walker zag ik tijdens het IFFR dit jaar. Het is een ijzersterke film en ik schreef er voor FilmVandaag deze recensie over. De film is te zien op Pathé Thuis of MUBI.

5. Kneecap Deze enerverende film zag ik nog niet zo heel lang geleden en ik schreef er voor FilmVandaag deze recensie over.

6. Juror #2 Deze nieuwe film is misschien wel zijn zwanenzang van de inmiddels 94-jarige Clint Eastwood en zag ik deze maand nog. Ik was behoorlijk onder de indruk. Het is een rechtbank film. Daar hou ik op zich al wel van maar dat maakt het niet altijd meteen een goede film. In deze film wordt een man opgeroepen om plaats te nemen in de jury van een zaak die dient. Eenmaal in de jury komt hij tot de ontdekking dat hij direct bij de zaak betrokken is en dat gebruikt hij om de overige juryleden te beïnvloeden. Meer vertellen zou zonde zijn. Eastwood maakt er een interessante film van met voldoende vaart en goed acteerwerk en het is een film die je laat nadenken. Hulde voor deze oude baas. De film is vanaf 20 december te zien op HBO Max.

7. The Holdovers Deze film van Alexander Payne zag ik aan het begin van 2024 en was meteen een schot in de roos. Voor Focus op Film schreef ik er deze recensie over. De film is nu op Pathé Thuis en op SkyShowtime te zien.

8. Hit Man Wel een Hollywood film maar net als Alexander Payne, een man die zich creatiever toont dan de doorsnee. Richard Linklater maakte al een hoop mooie films (van komedie tot drama) en komt nu met een verrassend leuke komedie. Opkomende ster Glenn Powell – dit jaar niet te missen trouwens – is een sullige leraar die in zijn vrije tijd bijklust voor de politie. Als hij moet invallen en zich voor moet doen als een huurmoordenaar, doet hij dat verrassend goed. Zo goed dat hij steeds wordt ingezet en met steeds meer vermommingen moet komen. Totdat hij een mooie dame tegenkomt die haar man uit de weg wil ruimen. Ik heb zelf erg genoten van deze film. De film is te zien op Pathé Thuis.

9. The Wild Robot Dit was de laatste film die ik samen met René recenseerde voor onze rubriek Michel Versus René. Ik zie relatief weinig animatie films maar deze verraste mij echt. Het was mooi, ontroerend, grappig en gewoon heel goed gemaakt. Lees de bespreking er maar op na. De film is vanaf 18 december te zien op Pathé Thuis.

10. Godzilla Minus One Een Godzilla film? Jazeker maar dan wel een Japanse. Terug naar de oorsprong en dat hebben ze fantastisch gedaan. Voor de Nachtvlinders schreef ik er deze recensie over. De film is te zien op Netflix.

Dan nog wat eervolle vermeldingen die de lijst net niet gehaald hebben: De Terugreis en Neem me Mee (twee uitstekende Nederlandse films) The Great Escaper met waarschijnlijk de laatste rol van Michael Caine. De documentaire Made in England over de Britse regisseurs Michael Powell en Emeric Pressburger. Society of the Snow die begin dit jaar op Netflix stond. En tenslotte een bijna onopgemerkte en ondergewaardeerde Netflix film Rebel Ridge.

Welke films je vooral niet moet missen in 2025

Laten we gelijk beginnen met een film van onze eigen Halina Reijn. Babygirl werd lovend ontvangen op het Filmfestival van Cannes dit jaar en vanaf 2 januari 2025 mogen wij hem zelf gaan zien. De Amerikanen kregen er rode oortjes van maar wij Europeanen zijn wel wat gewend.

Op dezelfde dag is de nieuwe film van Robert Eggers te zien. Je weet wel van: The Witch, The Lighthouse en The Northman. Nosferatu is natuurlijk een remake van het origineel uit 1922 van F. W. Murnau, die ik behandeld heb in de lijst 1001 Films. De bespreking lees je hier. Toch benieuwd wat deze regisseur er 103 jaar later van gaat maken. De trailer is in ieder geval veelbelovend.

Een maandje later is dan eindelijk Maria, de biopic over de laatste dagen van opera zangeres Maria Callas in Parijs te zien. Angelina Jolie speelt haar en ook deze film oogstte veel lof op het Filmfestival van Cannes. Hij is in Nederland te zien vanaf 13 februari. De film is van regisseur Pablo Larrain, die ook al de biopics over Jackie Kennedy en Princess Diana maakte.

In dezelfde maand is er nog een muziekfilm te zien, namelijk A Complete Unknown over Bob Dylan. Niet de eerste film over hem maar Timothée Chalamet schijnt weer de sterren van de hemel te spelen en regisseur James Mangold maakt eerder al het uitstekende Walk the Line over het leven van Johnny Cash. Vanaf 20 februari in de bioscoop.

Ballerina is een spin-off van de John Wick-films. Dit keer een vrouw Eve (Ana de Armas) die op wraak zint. Na 4 John Wick-films misschien wel even verfrissend om een vrouw aan het werk te zien en wat voor een! Keanu Reeves komt ook nog even voorbij. Vanaf 5 juni in de bioscoop.

In juni kunnen we dan kijken naar F1, de formule 1 film met Brad Pitt. Hier ben ik toch ook wel benieuwd naar.

Eind van het nieuwe jaar komt Dick Maas eindelijk met een nieuwe film. Alhoewel nieuw? Het is het vervolg op Amsterdamned, de hit uit 1988. De laatste film van Maas was het niet al te beste Prooi, dat ook alweer uit 2016 is. Ik hoop dat het een succes zal worden. Er is nu alleen nog maar een teaser trailer.

In mei kunnen we dan naar het langverwachte vervolg/deel 2 van de Mission Impossibe film Dead Reckoning. The Final Reckoning gaat het heten. De trailer belooft weer ouderwetse spanning.

Trouwe lezers weten het: in de Michel Versus René worden regelmatig de Marvel en DC-films besproken en dat zal komend jaar niet anders zijn. Marvel moet het wiel opnieuw uitvinden en DC gaat onder leiding van James Gunn ook helemaal op de schop. Wat kunnen we verwachten. Om te beginnen komt Marvel met een nieuwe Captain America. Captain America: Brave New World gaat die heten. Dit is de vierde in de reeks als je de Avengers films niet meetelt. Vanaf 12 februari in de bioscoop.

In april komt Marvel met Thunderbolts. Een nieuwe ploeg superschurken die op missie gaan. Dat klinkt niet heel vernieuwend en uitdagend. Ik heb nog even geen idee wat ik hier van moet verwachten.

En in juli komen ze met The Fantastic Four – First Steps. Er zijn al wel films gemaakt over deze helden van Marvel maar die waren allemaal geen succes. Ik ben benieuwd of deze film dat wel gaat worden.

En tenslotte in november komen ze nog met een nieuwe Blade. We kennen de films nog wel met Wesley Snipes. Die zal in deze nieuwe film/remake niet te zien zijn.

Het lijkt erop dat DC in 2025 met maar één nieuwe film gaat komen en dat is Superman: Legacy. Geen Henry Cavill meer maar een nieuwe acteur en een nieuw verhaal. Het verhaal is al zo vaak verteld dat ik me echt afvraag hoe anders het nog kan. We gaan het zien vanaf 10 juli in de bioscoop.

Zoals je ziet, er komen genoeg films aan en dit is slechts een kleine greep eruit. Naar welke films kijk jij het meeste uit? En is er een film niet genoemd? Laat je reactie hieronder achter. Dat wordt altijd gewaardeerd.

Carry-On – 2024 – Netflix – (FilmVandaag recensie)

Regisseur Jaume Collet-Serra kennen we vooral van zijn samenwerkingen met Liam Neeson. Denk aan films als Unknown (2011), Non-Stop (2014), Run All Night (2015) en The Commuter (2018). Je kan wel stellen dat de man bedreven is in actiefilms en weet hoe hij de spanning moet opbouwen. In zijn nieuwe film Carry-On (2024) doet hij dat opnieuw.

verder lezen

Michel Versus René – The Wild Robot – 2024 – Bioscoop

Dit keer hebben we een animatie bekijken en wat voor een! Ik weet niet of we al eerder een animatie gerecenseerd hebben maar anders hebben we een primeur. The Wild Robot komt uit de stal van DreamWorks, dat ooit opgezet is door Steven Spielberg, David Geffen en Jeffrey Katzenberg. Enkele van de bekendste titels uit die stal zijn Shrek, Madagascar en Kung Fu Panda.

M: Ik wist dat deze film er was, maar dat was het ook wel. Jij, René, was erg benieuwd naar deze film. Toen ik er eenmaal aan begon, wist ik al snel dat het van DreamWorks is. Even in het kort: robot Rozzum unit 7134 oftewel Roz spoelt samen met een aantal andere robots aan op een onbewoond eiland en moet daar zien te overleven in de wildernis. Al snel ontfermt ze zich over een jong gansje. Dat is geen oerinstinct maar gewoon een robot die een taak moet vervullen. Zo is ze geprogrammeerd. Ik zat er eigenlijk meteen vanaf het begin helemaal in. De animatie en de kleuren wisten mij meteen te raken. René, wat was jouw eerste gevoel bij deze film?

Lees verder “Michel Versus René – The Wild Robot – 2024 – Bioscoop”