
Dit keer toch weer een Marvel-film. Jullie weten dat we de afgelopen tijd best kritisch zijn geweest op Marvel – zeker na het teleurstellende Kraven the Hunter en het veel te melige Thor: Love and Thunder. Maar Deadpool & Wolverine maakte al weer veel goed. Op basis van de eerste trailer van Thunderbolts* wist ik niet goed wat ik hier nou van moest vinden. Een groep van slechte superhelden die worden samengebracht om een geheime missie te volbrengen. Dan denk je toch snel aan Suicide Squad en dat waren nou ook niet echt geweldige films. Maar goed, toen de film in Amerika in première ging waren de eerste recensies positief en dat bleef zo. Toen werden wij toch ook wel nieuwsgierig en ik denk dat we wel kunnen concluderen dat Marvel met deze laatste film in Phase 5 weer op de goede weg zit.

Maar wie zijn deze slechteriken dan wel? De eerste en de meest prominente is Yelena Belova (Florence Pugh), de geadopteerde jongere zus van Natasha Romanoff (Scarlett Johansson) ook wel bekend als Black Widow. We kennen haar uit Black Widow en The Avengers-films. Haar adoptie vader is Alexei Shostakov ook wel bekend als Red Guardian (David Harbour. Hij was ook te zien in Black Widow. Daar zat ook Taskmaster (Olga Kurylenko) in. Dan hebben we nog Ghost (Hannah John-Kamen) die te zien was in Ant-Man and the Wasp. John Walker (Wyatt Russell) de zogenoemde eerste Captain America – en ook te zien in de serie: The Falcon and the Winter Soldier. En daar zit ook weer Bucky Barnes (Sebastian Stan) in. Zo hebben we de groep compleet.
Ze lopen in de val van Valentina Allegra de Fontaine (Julia Louis-Dreyfuss) en worden gedwongen samen te werken. Tot hun verrassing komt er nog iemand bij. Robert Reynolds (Lewis Pullman) meer bekend als Bob. Die zal later – zo merken we – nog een belangrijke rol gaan spelen. Afijn, deze helden hebben ook de taak om Marvel een boost te geven en dat is gelukt. Het is een film met een verhaal, een boodschap, humor, niet al teveel CGI en natuurlijk ook niet onbelangrijk – en dat werd het grote struikelblok van Marvel – geen multiverse. Er hangt dus echt iets van af en dat is wel zo prettig.
M: Zoals gezegd, deze film voelt evenwichtiger en beter aan dan de voorgaande films. Het heeft een verhaal en een boodschap. Er is aandacht besteedt aan de personages. Het heeft naast humor ook echt iets te vertellen en de film is onderhoudend. Er worden geen hele universums vernietigd in een overdaad aan CGI en dat is ook wel eens lekker. Daarnaast wordt er behoorlijk in geacteerd. Met name Pugh is overtuigend maar ook Pullman als Bob is goed. René, wat is jouw eerste indruk?
R: Ik was blij verrast. Ik had niet zo’n goede hoop met deze film maar ben blij het mis te hebben gehad. Iedereen acteert geloofwaardig. De humor is nergens over de top of storend en alle van oorsprong bijfiguren schitteren in hun nieuwe hoofdrollen.

M: Ze worden een beetje neergezet als de nieuwe Avengers maar met de komst van een nieuwe Avengers-film vraag ik me af in hoeverre dat stand houdt. René, jij als kenner van de strips en de figuren kan dat vast wel uitleggen?
R: Het zijn de Thunderbolts en (geen spoiler) dat ze Avengers worden genoemd is leuk bedacht maar zeker niet door hen zelf. De originele Thunderbolts comic was niet echt een mega succes en net als alle Marvel-films missen we ook hier helden of worden krachten anders uitgelegd. In het origineel was het idee dat superschurken hun eigen team begonnen als tegenhanger van de Avengers. Taskmaster lijkt in niets op het originele karakter uit de strip bijvoorbeeld maar werd gebruikt in Black Widow als schurk.
Ik verwacht Kate Bishop in de nieuwe Avengers-film (als opvolger van Hawkeye) en waar is Vision gebleven of Moonknight of Marvel Girl? Marvel heeft nog genoeg personages op stal die vooral in tv-series zijn voorgekauwd. En het multiverse? Tja, kijk naar de after-credit, er zit toch iets aan te komen.
De verhalen worden bij Marvel over het algemeen goed overgebracht naar het witte scherm maar daarvoor zijn er vaak wel de nodige aanpassingen gemaakt. De toekomstige Doomsday en Secret Wars (Avengers met Robert Downey’s Jr. als Dr. Doom) zal waarschijnlijk ook zo’n verhaal worden. Op de een of andere manier komt het wat geloofwaardiger over. Iets wat bij tegenhanger DC niet zo wil lukken. Maar we zullen het zien met hun nieuwe Superman.
M: Als we naar de regisseur (Jake Schreier) kijken is dat geen bekende uit die wereld. Hij heeft voornamelijk muziekvideo’s, korte films en series gedaan. Hij is ook de regisseur van Beef, een serie op Netflix, wat echt wel wat anders is. Vraag me dan wel hoe ze bij hem zijn uitgekomen? Hij heeft het als regisseur wel netjes gedaan dan, vind ik.
R: De film loopt goed qua verhaal, bouwt goed op en wisselt ieders drama af met humor en soms onverwachte wendingen. De manier waarop de hoofd vijand mensen laat verdwijnen voelt creepy en is goed in beeld gebracht. Ook waar deze mensen zijn gebleven wordt goed uitgewerkt. De kracht van de slechterik wordt goed opgebouwd en doet een beetje terugdenken aan Thanos.

M: Wat ik goed vind aan de film is, dat het menselijke superhelden zijn. Of eigenlijk antihelden. Ze hebben allemaal bagage en een achtergrondverhaal. Dit zorgt ervoor dat het niet eendimensionaal is maar dat er meer gezocht is naar een verhaal, ontwikkeling en goede personages met karakter. Daarnaast heeft de film nog steeds actie en humor. Daar zorgt David Harbour wel voor. Pugh en Lewis zorgen voor de meer dramatische kant. En Marvel probeer het echt opnieuw. Ik ben benieuwd of ze dat kunnen vasthouden. René, wat denk jij?
R: In tegenstelling tot Suicide Squad zijn dit niet echt mega schurken of slechteriken. Wel hebben ze allemaal misschien een verkeerd levenspad afgelegd. Captain USA was een tijd de vervanger van Captain Amerika. The Red Guardian was de Russische variant, Bucky was een oorlogsheld en vocht mee met de Avengers, Ghost stal bedrijfsgeheimen en Helena was net als Black Widow een huursoldaat. Het goede van Marvel is dat de meeste van hun karakters behalve sterk zijn, ook menselijke problemen hebben die herkenbaar zijn. Neem Sentry die de krachten van Superman lijkt te hebben en onverwoestbaar is, maar ook worstelt met een persoonlijk drama waardoor de Void bestaat. (Wie? Wat? Waar? Ga maar kijken.) De Red Guardian is echt grappig en hij lijkt het als personage onbedoeld te doen. Dat is denk ik de reden dat juist het goed overkomt.
Voor de echte fans hebben we nog 2 delen making of van Thunderbolts:
M: Ik zou de film wel 3,5 ster geven en jij René?
R: Ik ga voor 4 sterren (ook verwijzing naar de after-credit) gewoon omdat ik op een goede manier verrast werd. Ik ga hem zeker nog eens bekijken. Laat je verrassen met deze toch weer oke Marvel-film