Michel Versus René – Double Bill: The Shining (1980) en Doctor Sleep (2019)

Dit keer behandelen we twee films, The Shining van regisseur Stanley Kubrick en Doctor Sleep van regisseur Mike Flanagan.

Synopsis: Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer’s block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.

Laten we beginnen met de eerste. Ik zal gelijk toegeven dat ik niet helemaal objectief ben want ik vind Kubrick één van de beste en meest veelzijdige regisseurs die we gehad hebben en ik ben van mening dat hij in zijn carrière nog nooit één slechte film heeft afgeleverd. De film is gebaseerd op het boek van Stephen King. Ik weet dat veel mensen het maar een rare of saaie film vinden maar dat vind ik dus niet. Kubrick weet de kijker er de volle twee en halve uur bij te houden ondanks dat je niet weet waar het naar toe zal gaan. Dit komt allereerst door de strakke regie van Kubrick maar ook door het fantastische spel van Jack Nicholson en Shelly Duvall. Wat heerlijk om Nicholson weer eens te zien. Die man is echt te vroeg met pensioen gegaan. Maar ook het camerawerk, de special effects en de soundtrack dragen daar toe bij. Ik ben benieuwd wat jij er van vind René?

R: Tja, ik sta lijnrecht tegenover jouw mening. Ik vind zeker in het begin de soundtrack storend en irritant en het gaf mij meer een gevoel van irritatie dan van spanning. De film is voor mij zeker raar, ik heb meerdere malen moeten doorspoelen omdat het zo traag verliep zo krijg je wel twee en half uur vol. Nicholson was in het begin van zijn carrière zeker goed en al zijn dialogen worden met verve gebracht. De man is nu eenmaal geschikt voor de wat maniakale rollen. Duvall komt in haar rol op mij zo dom en naïef over, maar dat zal zo bedoelt zijn en dus speelt ze het zeker oké. Veel scènes zijn misschien visueel interessant maar voegen niet echt iets toe, althans er word niet veel uitgelegd. De liften die liters bloed uitspugen? Waarom?

M: Wat, jij spoelt door? Een echte recensent kan toch niet doorspoelen of bij een film weglopen! Jij blijkbaar wel. De rol van Duvall zal zo bedoeld zijn. Ik heb het boek van King niet gelezen en weet dus ook niet of het bloed bij de liften, in het boek zit of in het boek uitgelegd wordt of dat het een eigen interpretatie van Kubrick is.

M: Wat misschien wel grappig is om te vertellen is dat King helemaal niet blij was met de verfilming. Hij noemde de film een mooie auto zonder motor. Hij bemoeide zich met de casting en wilde helemaal niet dat Nicholson en Duvall de hoofdrollen zouden vertolken. Hij vond de acteurs niet passen bij de personages die hij geschreven had maar daar dacht Kubrick anders over. In het boek is het personage van Nicholson – volgens King – veel gelaagder en dat zie je niet terug in de film. Ook vind King dat Kubrick geen verstand van horror had en dat je dat ook in de film terug ziet. Toegegeven, de film is niet heel eng inderdaad maar eerder intrigerend. De enige scène die je als eng zou kunnen bestempelen is de beroemde ‘Here is Johnny’-scène in de badkamer. Wat ook meesterlijk gespeeld is door beiden. René, vond jij de film eng?

R: Qua horror was niets echt eng, daarvoor was het tempo ook veel te traag. Het ziet er misschien allemaal mooi uit maar het miste voor mij een echt verhaal zoals King het bedoeld had. In het boek is het anders dan in de film, misschien wel omdat in het boek je eigen fantasie op de loop gaat. Nu moet de kijker het doen met wat voorgeschoteld word door een kunstzinnige Kubrick. Wat mij opviel, ik kende de film nog niet, is hoe vaak de ‘Here is Johnny’-scène is gekopieerd in andere films. Het personage heet Jack in de film maar Johnny is Johnny Carson van de talkshow ‘The Tonight Show’ en zo werd de gastheer geïntroduceerd. Als je kijkt naar de film Ready Player One van regisseur Stephen Spielberg, waarin men in een virtuele versie van The Shining laat zien, is dit enger dan het origineel. Let vooral op de originele muziek die word gebruikt :

M: Waar de film ook beroemd om is geworden is de hoeveelheid takes die gemaakt zijn omdat Kubrick een perfectionist was. Zo zouden bepaalde scènes honderden keren over moeten omdat Kubrick niet tevreden was. Mensen uit de crew hebben later bevestigd dat het slecht om tientallen keren zou gaan.

R: Sommige decors zijn heel mooi in beeld gebracht. Het hotel, de hal, de werkkamer en het doolhof maar het heeft voor mij geen erg sterke film kunnen opleveren. Het einde wordt op verschillende manieren uitgelegd maar geen enkele uitleg stemt mij tevreden of laat logica zien. Ik laat het aan de kijker over om zelf te oordelen

René geeft de film 2 sterren en Michel geeft de film 3,5 ster

Doctor Sleep is een totaal andere film dan The Shining. Enerzijds omdat er bijna 30 jaar tussen beide films zit maar Doctor Sleep is veel verhalender dan The Shining. Waar Kubrick een artistieke en eigenzinnige film maakte, zo maakt regisseur Mike Flanagan een narratieve film. Maar toegegeven, Doctor Sleep is ook een goede film. René, wat vind jij ervan?

R:  Dit vervolg is naar mijn mening een beter gelukte verfilming van het boek.

Synopsis: Het verhaal speelt zich 32 jaar na de gebeurtenissen uit ‘The Shining’ af. Danny Torrance is intussen volwassen, maar wordt nog altijd achtervolgd door nachtmerries van het Overlook Hotel. Tevens kent hij, zoals zijn vader, woede-uitbarstingen en vecht hij met zijn alcoholverslaving. Op zoek naar een betere versie van zichzelf verhuist hij naar New Hampshire waar hij door middel van zijn gave een band schept met de twaalfjarige Abra Stone. Ze komen in aanraking met de mysterieuze groep The True Knot.


M: Als ik het goed begrepen heb, heeft King het verhaal van Doctor Sleep echt als een sequel van The Shining geschreven. Wel was hij huiverig voor weer een verfilming omdat hij dus, zoals bekend niet te tevreden was over de verfilming van The Shining. Flanagan moest hem echt overhalen.

M: Ik vond The Shining mede om Kubruck een goede film maar ik ben om andere redenen ook erg tevreden over Doctor Sleep. Deze film voelt meer als een echt Stephen King verhaal, is hij bij vlagen spannend en mysterieus en er wordt ook nog behoorlijk in geacteerd. René, wat vind jij?

R: In deze film begrijp je meer van wat de ‘shining’ nu eigenlijk is. De mensen die de ‘shining’ hebben, zijn een soort variant op vampieren die in plaats van bloed, ‘steam’ (de ziel) kunnen stelen van andere shiners en hierdoor sterker worden. Het acteer werk  is prima ook dat van het meisje Abra (Kyliegh Curran) die een sterke Shiner blijkt te zijn. De spanning is meer voelbaar en er zijn kleine plotwendingen waardoor het verhaal interessant blijft.

M: De keuze van McGregor als Danny vond ik in eerste instantie niet logisch. Met zijn bruine, bijna rozige jaar lijkt hij niet op een oudere Danny. Maar het is natuurlijk een goed acteur en hij maakt het waar. Zijn leven op latere leeftijd lijkt een beetje clichématig ingevuld maar stipt wel de alcoholverslaving aan waar zijn vader Jack ook mee kampte. Al wordt dat aspect in The Shining niet echt uitgewerkt.

R: Ja een kind met zulke ouders en na wat hij heeft meegemaakt, dan groei je met een trauma op. We leren wel hoe hij de nare verschijningen van het hotel kan verslaan. Hij blijkt echter een sterke ‘shiner’ die door de ‘bad guys’, jaren niet is gespot en hem dus net als het meisje interessant maakt. Die twee hebben dan ook een band die goed uitgewerkt word.

M: Wat ook leuk is dat er veel uit The Shining in deze film terugkomt. Al is bijna alles nagemaakt en zijn de acteurs vervangen. Dat heeft vast iets met de erven Kubrick te maken. In de scène bij de honkbalwedstrijd zie je op een gegeven moment twee mannen op de tribune zitten. Een van die twee is de jonge Danny uit The Shining. Hij maakte nog een film maar ambieerde geen acteercarrière. Hij werd professor in de biologie. René, vond jij al die verwijzingen ook leuk.

R: Het hotel is in volle glorie terug evenals zijn nare bewoners. Maar visueel vond ik het ook heel mooi gedaan, de manier waarop de slechterik uit haar lichaam treedt en op zoek gaat naar andere ‘shiners’.  De sollicitatiekamer uit ‘The Shining’ is ook te zien in deze film. Doctor Sleep legt meer uit, zo ook wat er eigenlijk mis was met het hotel. Ik vond het één van de betere Stephen King verfilmingen.

Misschien moeten we toch ook maar eens de miniserie The Shining, die ook op Netflix staat, bekijken?

Dat vind ik een prima plan.

René geeft deze film 4 sterren en Michel geeft deze film ook 3,5 ster

Hier is nog een leuke ‘explaining video’ over Doctor Sleep. Alleen kijken als je de film gezien hebt!

Onze score

Eén antwoord op “Michel Versus René – Double Bill: The Shining (1980) en Doctor Sleep (2019)”

Geef een reactie