Made in England: The Films of Powell and Pressburger – 2024 – Bioscoop

Ik heb al lang geleden een rubriek aangemaakt voor de films van het Britse duo Michael Powell en Emerich Pressburger, die samen een paar iconische films maakten. Ik had The 49th Parallel al besproken maar afgelopen maand wijdde het Eye een heel retrospectief aan de heren. Dat viel net tijdens mijn vakantie maar gelukkig kon ik nog net de nieuwe documentaire Made in England zien. In deze documentaire wordt door regisseur Martin Scorsese, zijn visie op het werk en leven van Powell en Pressburger verteld. Als er iemand is die dat kan doen, dan is het wel Scorsese die later nog zo’n zestien jaar persoonlijk bevriend was met Powell en die, en dat wist ik echt niet, getrouwd was met Thelma Schoonmaker, de vaste editor van Scorsese.

Alle belangrijke maar ook de minder succesvolle films worden behandeld. We zien videoclips van de films maar ook heel veel archiefmateriaal van Powell en Pressburger. Ondanks dat ze altijd vrienden zijn gebleven hebben ze samen ook moeilijke tijden gekend. Dat resulteerde erin dat Powell een tijdje geen films heeft gemaakt en dat Pressburger romans ging schrijven. Later vonden ze elkaar weer en dat resulteerde in wisselend succes. Uiteindelijk heeft Powell één film alleen gemaakt en daar is hij het meest om verguisd, namelijk Peeping Tom uit 1960.

De heren hebben uiteindelijk in 1986 een Special Achievement Award ontvangen tijdens het London Critics Circle Film Awards voor hun hele oeuvre.

Bron foto: TMDB

De volgende films kwamen voorbij en die ga ik in deze rubriek nog bespreken met jullie.

A Matter of Life and Death – 1946

The Red Shoes – 1948

The Life and Death of Colonel Blimp – 1943

I Know Where I’m Going – 1945

A Canterbury Tale – 1944

Black Narcissus – 1947

The Small Back Room – 1949

One of Aircraft is Missing – 1942

Gone to Earth – 1950

The 49th Parallel (reeds besproken) – 1941

Tales of Hoffman – 1951

Blackout – 1940

U-Boat 29 – 1939

The Elusive Pimpernel – 1949

Onze score

Geef een reactie