Rewind to the 80’s: Back to the Future (1985)

Artwork: René Pol

Regisseur en scriptschrijver Robert Zemeckis maakte in 1985 onder de bezielende leiding van Steven Spielberg de film Back to the Future. Deze film was zo’n succes dat het een trilogie werd die liep van 1985 tot 1990. Zemeckis had net een redelijk succes met de film Romancing the Stone (1984) en voor Spielberg had hij eerder al de komedie 1941 (1979) geschreven.

Synopsis: Marty McFly (Michael J. Fox) reist per ongeluk terug naar het jaar 1955 in een tot tijdmachine omgebouwde DeLorean van uitvinder Doc Emmet Brown (Christopher Lloyd). Eenmaal in 1955 ziet hij daar zijn jonge moeder Lorraine (Lea Thompson) die verliefd op hem wordt in plaats van op zijn vader George McFly (Crispin Glover). Om er voor te zorgen dat hij nog geboren zal worden moet hij er voor zorgen dat ze verliefd op elkaar worden. Ook moet hij ervoor zorgen dat hij met behulp van een jonge Doc weer terug naar de toekomst gaat. Namelijk het jaar 1985.

M: Kijk, alles staat en valt natuurlijk met de casting. Fox is perfect gecast als Marty McFly en Lloyd als Doc. Dat lijkt vanzelfsprekend maar dat is het niet. Het is een bekend verhaal dat misschien nog niet iedereen kent. In eerste instantie gingen de opnames van start met de acteur Eric Stoltz als Marty McFly. Fox was al wel eerste keus van Zemeckis en Spielberg voor de rol maar hij kon vanwege verplichtingen aan de serie Family Ties de rol niet aannemen. Na zes weken draaien vonden Zemeckis en Spielberg dat Stoltz toch niet de juiste keuze was. In overleg stapte hij uit het project en Fox kreeg van de producten van Family Ties de ruimte om de rol te spelen. Fox werkte overdag aan de serie en ’s avonds aan de film en maakte daardoor lange dagen. De dagopnames werden in het weekend gedraaid. Het was het allemaal waard want Fox maakte van Marty McFly een doorslaand succes. René, wat vind jij van de casting?

R: Ik heb diverse fragmenten met Stoltz gezien en dit is een heel ander soort acteur. Fox brengt meer humor naar het personage en komt daardoor denk ik jeugdiger over. Het was de acteur die men origineel al in het hoofd had maar door omstandigheden niet kon krijgen.

Zie deze link

M: Het is niet voor eerst dat er films over tijdreizen werden gemaakt maar het is in BTF wel heel goed uitgewerkt. Het is een goed doordacht verhaal waar zoveel inzit en wat met zoveel enthousiasme en plezier verteld en gespeeld wordt. Toch werd het scenario van Robert Zemeckis en Bob Gale 44! keer afgewezen voordat het groen licht kreeg. René, wat vind jij van het verhaal/script en uitwerking?

R: Het tijdreizen in BTF is zo goed gebracht dat het als referentie wordt gebruikt in vele andere tijdreis films. Zo werd in de film Advengers Endgame, BTF uitgelegd als een paradox die niet zou werken. In BTF reis je naar het verleden en kun je je toekomst wijzigen toch zien we in latere delen dat er ook andere tijdlijnen kunnen ontstaan. Deel 2 en 3 zijn tegelijk opgenomen en apart uitgebracht maar tippen niet aan het origineel.

M: Wat me ook opviel was dat deze film die inmiddels 35 jaar oud is, tijdloos aanvoelt. Natuurlijk zie je aan de kleding en accessoires dat het typisch jaren 80 is maar het verhaal, de vaart, de humor. Het zou zomaar een film van nu kunnen zijn. Voor een film uit de jaren 80 is hij bijzonder goed gemaakt. René, vind jij dat ook?

R: Tijdloos, haha grappige woordspeling. Doordat het verhaal in het verleden afspeelt voelt alles echt. In Marty’s tijd ogen zaken wat verouderd maar ik heb nooit het gevoel van, wat is alles oubollig. Ik vind de chemie tussen Doc en Marty geweldig al is het best vreemd dat nergens word uitgelegd waar deze twee personages elkaar van kennen en hoe het komt dat ze vrienden zijn. Oude man heeft jonge vriend, je zou er zomaar iets over kunnen denken. Zou dit nog kunnen in deze tijd?

M: Haha, in deze tijd kan en mag bijna niets meer. Maar inderdaad dat wordt nooit uitgelegd. Ik zie de vriendschap niet als iets raars. Waarschijnlijker is het dat Marty gewoon geïnteresseerd is in de uitvindingen van Doc.

M: Natuurlijk zitten er ook in BTF fouten zoals in bijna elke film. Ik ga het niet over de kleine en de continuïteitsfouten hebben maar één ding viel me wel op. Iets wat me destijds niet opviel (maar ik heb de film in de loop van de tijd meerdere keren gekeken) maar nu wel. En dat is: hoe kan het dat zijn vader George en moeder Lorraine Marty McFly/Calvin Klein (hun zoon) in 1985 niet herkennen uit het jaar 1955 terwijl zijn moeder destijds op hem verliefd werd en Marty vrienden werd met zijn vader George? Marty was ongeveer een week in het jaar 1955. Toen ik op Google keek bleek dat de meest gestelde vraag te zijn. Regisseur James Gunn (Guardians of the Galaxy) stelde deze vraag ook. Acteur Chris Pratt (ook van Guardians of the Galaxy) stelde dat één week wel heel kort is en er dertig jaar tussen zit. Schrijver Bob Gale nam contact op met de Hollywood Reporter en zei er volgende over. Citaat: ”George en Lorraine hebben Marty/Calvin maar voor korte periodes verspreid over zes dagen gezien, waarschijnlijk herkennen ze hem gewoon als die ene jongen waardoor ze gingen daten.” zegt Gale.

”Ken jij nog iemand van je oude school die er maar zó kort was? Waarschijnlijk heb je alleen maar een vaag beeld van die persoon. Ik denk dat ze Calvin Klein wel herkennen en misschien wel een beetje in hun eigen kind, maar dat kan iedereen overkomen.”

Het is aannemelijk maar wie herinnert zich niet zijn of haar grote eerste liefde? Ook na dertig jaar. Toch?

R: Wat je noemt is een van de zaken die een soort van paradox met tijdreizen is en dus niet te verklaren. In de film wordt er ook niet te diep op in gegaan en je accepteert het als kijker denk ik door het goede spel van de acteurs. Marty is de oudste maar zijn jongere broer verdwijnt als eerste van de foto is ook zo’n foutje. Er zijn er meer te vinden maar ze doen niets af aan het feit dat deze film gewoon goed is en blijft.

M: Na al die jaren ben ik nog steeds fan van Back to the Future. Anno 2020 geniet ik er nog steeds zo van als in 1985. Dat is knap en bewijst daarmee dat BTF ertoe doet. Wellicht dat we in deze serie deel twee en drie ook nog wel gaan behandelen. René, wat is jouw eindoordeel van deze film? In deze clip kun je Michael J. Fox zien en horen 35 jaar na de release. Het is pijnlijk om te zien hoe de ziekte Parkinson hem in zijn greep heeft.

R: De film is een van mijn favorieten en blijft leuk om te zien. De DeLorean werd in één klap beroemd terwijl het als auto niet een lang leven was beschoren. Wist je trouwens dat John DeLorean (de uitvinder van de auto) na de release van de film Zemeckis en Gale een brief schreef om ze te bedanken dat zijn auto aan zo’n groot publiek werd getoond? Vele hits van de soundtracks doen je gelijk aan Marty en Doc denken zodra je ze hoort. Paar voorbeeldjes: The Power of Love – Huey Lewis and the News, Double back – ZZ Top. Main Theme – Alan Silvestri. Een inmiddels vier seizoenen tellende serie gebaseerd op Marty en Doc genaamd Rick and Morty is er ook.

Nieuwsgierig: dit kun je bekijken op Netflix

Onze score

Geef een reactie