Written on the Wind – 1001 Films

Nummer 21: Written on the Wind (1956) R: Douglas Sirk – Amerika

Naslagwerk: 1001 Films – blz 319

Dit is de tweede film van regisseur Douglas Sirk die is opgenomen in dit naslagwerk. De eerste is All that Heaven Allows (1955) die ik al eerder heb beoordeeld – zie de lijst 1001 Films. Ik zag deze film op dvd die ik tot mijn grote verrassing gewoon in de kast had staan.

Mitch Wayne (Rock Hudson) en Kyle Hadley (Robert Stack) zijn jeugdvrienden. Ze werken voor een groot oliebedrijf dat in handen is van Kyles vader. Kyle wordt verliefd op Lucy Moore (Lauren Bacall) en ze trouwen. Marylee (Dorothy Malone), de nymfomane zuster van Kyle hoopt nog steeds dat Mitch voor haar valt maar tevergeefs. Mitch is heimelijk verliefd op Lucy.

Klinkt dit als een soap? Dat is het ook maar wel een verdomd goede. Het verhaal zit vol verwijzingen naar seks, macht en geld. Bijna iedereen speelt goed. Bacall, toch een actrice van formaat is in deze film niet zo opvallend. Daarentegen is Malone die terecht een Oscar won voor beste vrouwelijke bijrol veel en veel beter en ook aanwezig. Stack won een Oscar voor beste mannelijke bijrol. Hudson, die in meer films van Sirk speelde is helemaal op zijn plek. De film is gepassioneerd, boeiend en veel intelligenter dan je op het eerste gezicht denkt of vooral ziet. De film is als vanouds weer in prachtig Technicolor geschoten.

De films van Sirk werden vroeger met name door mannen afgedaan als pulp en soapfilms. Maar sinds de films van Sirk in de jaren ’70 zijn herontdekt worden ze nu vooral op waarde geschat door zijn durf en subversieve karakter.

Sirk heeft heel veel films gemaakt. Tot de jaren ’40 van de vorige eeuw vooral Duitse maar ook Nederlandse films. Vanaf 1943 toen hij zijn naam veranderde in Douglas Sirk (zie de info over de beoordeling/recensie van All that Heaven Allows) vooral Amerikaanse films. In totaal heeft hij ongeveer 40 tot 45 speelfilms gemaakt. Inmiddels ben ik wel een beetje fan geworden dus ik zal nog wel wat meer films van Sirk zien. Maar niet voor deze lijst in ieder geval.

Onze score

Geef een reactie