De Elfkins – Een klein Bakfestijn – 2019 – Bioscoop

Deze Duitse animatiefilm (Die Heinzels – Rückkehr der Heinzelmännchen) is in Nederland uitgebracht als de Elfkins.

Elfkins zijn kleine mensjes (vaak ten onrechte kabouters genoemd) die onder de grond, ver weg van de grotemensenwereld leven. Het Elfkinmeisje Helvi wil een vak leren van de grote mensen. Samen met haar vrienden Kipp en Butz vertrekt ze naar de bovengrondse wereld. Ze leert daar Theo de banketbakker kennen maar de norse bakker heeft helemaal geen trek in de Elfkins. Hij heeft ruzie met zijn broer Bruno omdat hij nu meer succes heeft dan hij, terwijl ze ooit samenwerkten. De les die ze allen leren is dat er niets beters is dan anderen te helpen.

De geschiedenis van de Heinzelmännchen ligt in de Duitse stad Keulen waar de legende gaat dat piepkleine wezentjes ’s nachts al het werk deden zodat de inwoners overdag niet meer zoveel hoefden te doen. Bedacht door een Keulse leraar is de legende nog altijd springlevend. Er was ooit eerder al een kinderfilm over de wezentjes maar dit keer maakt regisseur en animator Ute von Münchow-Pohl er een heerlijke maar voorspelbare animatiefilm voor jonge kinderen van.

De Elfkins is vooral een lieve film. Mooi geanimeerd ook. De focus van het verhaal ligt vooral op de vriendschap tussen bakker Theo en Elfkinmeisje Helvi. Wat de film vooral wil vertellen is dat iedereen een talent heeft en deze ook kan ontwikkelen. Samenwerken is daarbij het toverwoord. Met de uitstekende en grappige stemmen van onder andere Pip Pellens, Buddy Vedder en Wim Opbrouck is het een film geworden waar je gerust met het hele gezin naar toe kan.

De Elfkins – Een klein Bakfestijn draait nu in de bioscoop

Met dank aan: Paradiso Films

3 sterren

Onze score

Geef een reactie