Michel Versus René – Spiderman: Homecoming / Spiderman: Far From Home

Omdat alle nieuwe superheldenfilms in de ijskast staan door de pandemie, behandelen we dit keer twee, wat oudere films. Namelijk: Spiderman: Homecoming (2017) en Spiderman: Far From Home (2019). Deze Spidermanfilms spelen zich nog meer af in het universum van Marvel. Spiderman maakte al zijn opwachting in de Captain America films en de Avengers films. Opgelet: we gaan ervan uit dat jullie deze films al gezien hebben. Zo niet, dan kun je beter niet verder lezen!

In beide films speelt Tony Stark, beter bekend als Iron Man een belangrijke rol. Tom Holland speelt dit keer een wel jonge versie (waarschijnlijk bedoeld om een nog jonger publiek te bedienen) die enerzijds niet kan wachten om de krachten van Spiderman in te zetten en anderzijds ook gewoon een jonge student is die liever van zijn studententijd en van de meisjes geniet.

Spiderman: Homecoming speelt zich af als Peter Parker zogenaamd stage loopt bij Stark Industries maar waar hij als Spiderman hoopt, deel uit te kunnen maken van het befaamde Avengers team van Tony Stark. Om zichzelf te bewijzen bemoeit hij zich als Spiderman met allerhande zaken en werkt zichzelf in de nesten, om vervolgens door Iron Man geholpen te moeten worden.

Spiderman: Far From Home speelt zich af na de laatste Avengers film waarin een aantal Avengers van de wereld gevaagd is. Waaronder Iron Man. Tony heeft hem aangewezen als zijn opvolger en dat moet hij nu gaan waarmaken. Geholpen door Happy (John Favreau), de trouwe bondgenoot van Iron Man gaat hij de strijd aan. Maar omdat hij niet kan kiezen tussen zijn leven als student en zijn leven als de nieuwe Iron Man maakt hij een kapitale fout die hij later moet herstellen.

M: Dit zijn in het kort de verhalen van deze twee Spidermanfilms. Laten we eerst even ingaan op die eerste. Daarin staat hij recht tegenover Vulture, een heerlijke rol van Michael Keaton. Die bezig is met schimmige zaakjes en de bemoeizucht van Spiderman niet kan gebruiken. Het wordt pas echt leuk als blijkt dat hij de vader van Liz (Laura Harrier) is, het meisje waar Spiderman een oogje op heeft. Samen met de boordcomputer K.A.R.E.N die in zijn pak zit trekt hij ten strijde. De charme van deze film zit hem vooral in de eigenwijsheid van Spiderman en zijn jeugdige onbevangenheid. René, wat vind jij leuk of bijzonder aan deze film?

R: Laat ik beginnen te zeggen dat naar mijn mening Tom Holland de beste Spiderman tot nu toe neerzet. Zijn jeugdige charme en humor horen echt bij hem. In de strip was hij ook pas vijftien toen hij begon. Michael Keaton is perfect als de Vulture, al is zijn origin geheel anders dan in de strip. Vulture maakte in de strip deel uit van de Sinister Six, een groep superschurken die onder leiding van Dokter Octopus, Spiderman het leven zuur maakte. Electro, Kraven the Hunter, Mysterio en Sandman waren de overige leden waarvan we met een paar al kennis hebben mogen maken in de andere niet Tom Holland Spiderman films. Keaton mag lekker grimmig spelen en heeft blijkbaar iets met gevleugelde karakters (Batman,Birdman,Vulture). Wat goed gevonden is dat Vulture overblijfselen uit de Alien invasie (Avengers) verzameld en gebruikt voor zijn eigen slechte doelen.

M: In Spiderman: Far From Home staat Spiderman er alleen voor. Samen met Happy krijgt hij te maken met Nick Fury (Samuel Jackson) en een nieuw karakter Mysterio (Jake Gyllenhaal). Omdat Spiderman niet kan kiezen en ervan overtuigd is dat Tony niet hem maar Mysterio als zijn opvolger ziet, maakt hij een kapitale fout die hij moet herstellen. Jake Gyllenhaal speelt een leuk personage als Mysterio. Dit keer heeft Spiderman een VR-bril met E.D.I.T.H als boordcomputer, die hem helpt. En Spiderman is dit keer verliefd op MJ (Zendaya), een meisje uit zijn klas. In deze film gaat de volledige trukendoos van CGI helemaal open en behoorlijk realistisch en succesvol. Ook zie je hier het nieuwe pak van Spiderman, wat er verdomd mooi uit ziet. Deze film heeft een heel andere toon dan Homecoming. René, wat vind jij leuk of bijzonder aan deze film.

R: Mysterio kenden we nog niet maar is in de stripwereld een van de meest geduchte schurken. Als special effect en stunt expert weet hij zijn trucs te gebruiken voor zijn eigen gewin. In de film doet hij dat met de high-tech van Toney Stark die hij toch wel wat makkelijk van Peter Parker in ontvangst neemt.

M: Mysterio zou voor het eerst als personage opduiken in de gecancelde Spiderman 4 film van regisseur Sam Raimi. Bruce Campbell, de acteur die in bijna alle films van Raimi meespeelde zou hem spelen.

Maar ook de scène in Broek op Langedijk met Jeroen van Koningsbrugge is natuurlijk erg leuk!

R: Het stukje Nederland is goede reclame voor ons want zoals Tom Holland zegt iedereen is zo aardig 🙂 en spreekt Engels. Keukenhof beelden alom en dat is toch leuk om als Nederlander terug te zien.

M: Over de Keukenhof heb ik nog een leuke trivia gevonden. De Keukenhof is in werkelijkheid een grasveld in Engeland die ze gevuld hebben met duizenden digitale tulpen.

R: Er word in beide films vrij omgegaan met de karakters. MJ en Ned Leeds zijn toch heel anders evenals Flash maar qua manieren is men loyaal gebleven aan het origineel. Het enige wat mij als stripliefhebber wat tegenstaat is de rol van Tony Stark in het leven van Peter. Teveel word op het succes van Iron Man en de Avengers terug gegrepen. Spiderman was juist interessant omdat hij alles zelf maakte, zijn pak, zijn web. Heel lang heeft hij gekozen om solo te werk gaan. Spiderman heeft zijn eigen stal met superschurken en dus er is keuze genoeg voor vervolg films. J. Jonah Jameson, the news man uit de eerste Spidermanfilms is er ook weer aan het eind van Spiderman: Far From Home. Waarom? Misschien omdat de volgende film over het multiversum* gaat? We zullen het moeten afwachten.

* Het idee dat er naast het zichtbare universum ook parallelle universums zijn die zich op een gegeven moment gaan kruisen.

M: Er stond voor 2021 een Untitled Spiderman Sequel gepland waar in ieder geval Dr. Strange zijn opwachting in zal maken. Maar dat zal ook nog wel even gaan duren.

R: Ben je Marvel-fan bekijk dan ook deze animatie film die het goed deed in de bioscoop.

Zie trailer:

M: Dan nog een paar feitjes: Het is ook de eerste film zonder een cameo van Stan Lee (de bedenker) omdat hij inmiddels was overleden.

De regisseur van beide films is John Watts. Die daarvoor nauwelijks iets noemenswaardigs heeft gedaan. Zijn vorige speelfilm was Cop Car met Kevin Bacon – die ik destijds gezien heb – en wordt nu vooral als cultfilm gezien.

Watts vond het bijzonder om met Favreau te werken omdat hij de regisseur is van Iron Man 1 en 2.

Wij kunnen wel concluderen dat dit twee geslaagde Spiderman films zijn en dat we uitkijken naar het volgende deel.

Onze score

Geef een reactie