Papillon – 1001 Films

Nummer 22: Papillon (1973) R: Franklin J. Schaffner

Naslagwerk: 1001 Films – blz 557

Papillon van regisseur Franklin J. Schaffner is het waargebeurde verhaal van Henri Charrière – Papillon – die onschuldig naar de gevangenis in Frans-Guyana gaat en er alles aan doet om daar te ontsnappen.

In deze film speelt de veel te vroeg overleden Steve McQueen de rol van Papillon. Hij wordt zo genoemd vanwege de vlinder tatoeage op zijn borst. Hij komt tegelijk met Louis Dega (Dustin Hoffman) in de gevangenis aan, een meestervervalser. De twee hebben weinig gemeen maar helpen elkaar uiteindelijk wel. Het is een avonturen/actiefilm maar gaandeweg wordt de film steeds meer een studie naar de menselijke wilskracht. Papillon zal er alles aan doen om te ontsnappen en niemand kan hem breken.

McQueen en Hoffman zijn beiden erg goed in hun rol. De film moet het dan ook niet zozeer van de actie en spanning hebben als meer van het verhaal en de acteerprestaties. En vooral ook de boodschap die de film wil uitstralen. En die komt zeer zeker over.

De score in de film is van componist Jerry Goldsmith. Regisseur Schaffner maakte eerder de oorlogsfilm Patton en de originele Planet of the Apes film en later The Boys from Brazil.

Cinematografisch is er wel het een en ander op te merken aan de film. Het zal de tijd zijn maar sommige scènes zien er wel erg amateuristisch uit en de camera en rekwisieten zijn vaker dan lief in beeld. De film duurt 2,5 uur en is daarmee wel aan de lange kant.

In 2017 kwam er een behoorlijke remake uit van de film met Charlie Hunnam als Papillon en Rami Malek als Louis Dega. Deze film heeft misschien iets meer actie en spanning dan het origineel en iets minder van het oorspronkelijke verhaal.

Onze score

Geef een reactie