Witness for the Prosecution – 1957 – Billy Wilder Retrospectief

Agatha Christie (1890-1976) is het meest bekend om haar ‘whodunnits’ en met name titels als Death on the Nile en Murder on the Orient Express – onlangs beide weer succesvol verfilmd – zijn haar bekendste werk. Witness for the Prosecution is een kort en minder bekend verhaal van Christie. Het werd samen met zeven andere korte verhalen van haar, gebundeld in een boek dat uitkwam in 1956. Regisseur Billy Wilder nam dit verhaal als leidraad voor zijn film en hij schreef samen met scenarist Harry Kurnitz het script. De film werd zes keer genomineerd voor een Oscar maar won er gek genoeg geen één.

Ook in deze film toont Wilder zich weer een ware meester. Los van het verhaal vallen vooral het acteerwerk en de cynische humor op. Het verhaal in het kort: Wilfrid Robarts (Charles Laughton) is een advocaat die net weer aan zijn werk is gegaan nadat hij aan een hartaanval heeft gekregen. Hij krijgt een verpleegster mee naar huis, die er op toe moet zien dat hij op tijd zijn rust neemt en van de drank en sigaren afblijft. Wat hij natuurlijk allemaal niet doet. Hij mag wel werken maar geen grote misdaadzaken meer aannemen. Wanneer hij echter hoort van de zaak Leonard Vole (Tyrone Power) die wordt beschuldigd van moord op een oude weduwe, kan hij het toch niet weerstaan. Laughton als de eigenwijze en onhandelbare advocaat is een feest op zich. Daarnaast speelt Marlene Dietrich nog een heel vermakelijke rol als de vriendin van Vole. Eigenlijk zijn alle rollen – groot en klein – gewoon ontzettend goed.

Hieronder een FilmTalk review:

Witness for the Prosecution zou je kunnen zien als een klassiek rechtbankdrama. Zeker de helft van de film speelt zich daarbinnen af maar de film is veel meer dan dat. Het is overduidelijk een Christie verhaal want tegen het einde zitten er nog een paar twists in. Eerlijk gezegd zag ik die wel een beetje aankomen maar zelfs dan nog, zit er tegen het einde weer een draai in, die je dan toch weer verrast. Het blijkt toch maar weer dat die films (verhalen) uit de jaren 50 en 60 zo goed zijn, dat het anno 2022 nog steeds overeind blijft. Het verhaal is zo goed dat er zelfs in 1982 nog een TV-film van werd gemaakt met Beau Bridges als Leonard Vole. In 2016 werd er zelfs nog een tweedelige mini-serie van gemaakt. Er bestaat ook nog een TV-film versie van uit 1949. En er staat een remake in de steigers met Ben Affleck als regisseur en acteur. Ik adviseer je in ieder geval deze versie te kijken.

Ik zag de Masters of Cinema versie op Blu-ray dat een 1080 versie is. Ongecomprimeerd geluid. Plus op deze prachtige uitgave ook nog een handvol informatieve documentaires.

Onze score

Geef een reactie