Yesterday – 2019 – DVD en Blu-ray

Het is een absurd en tegelijkertijd briljant en uiterst origineel idee voor een film. Dat dat ook beperkingen met zich meebrengt laat deze vrolijke feelgoodfilm zien.

Door een wereldwijde stroomstoring van 12 seconden is iedereen de popgroep The Beatles vergeten behalve de weinig succesvolle muzikant Jack Malik (Himesh Patel). Op dat moment wordt Jack aangereden door een bus en belandt in het ziekenhuis. Als hij daar ontwaakt is hij de enige die de liedjes van The Beatles nog kan herinneren. Hij beseft al snel dat hij daarmee goud in handen heeft en dat het zijn kwakkelende artiestenbestaan een boost kan geven.

Maar kent Jack alle teksten nog wel en valt hij niet door de mand? Zijn manager Ellie Appleton (Lily James) is al jaren stiekem verliefd op hem maar Jack ziet haar als zijn zus, zijn beste vriendin. Ondertussen is de ster van Malik rijzende en trekt hij volle zalen als voorprogramma van Ed Sheeran – die hier zichzelf speelt – maar zijn geweten begint te knagen. Want hij liegt over de liedjes en zijn gevoel voor Ellie is toch sterker dan gedacht.

Halverwege de film gaat het idee zich tegen de film keren. Wat wordt de clou? Hoe eindigt dit verhaal?  De makers, regisseur Danny Boyle en scenarioschrijver Richard Curtis weten het zelf ook niet. Het scenario is in eerste instantie geschreven door Jack Barth maar later herschreven door Richard Curtis. De man achter sterke romantische komedies als Four Weddings and a Funeral en Love Actually en die kant gaat het ook op.

Het maakt de film lichtvoetiger en romantischer maar of het de film goed heeft gedaan? De chemie , de wisselwerking tussen Patel en James werkt maar het liefdesverhaal is zo clichématig en voorspelbaar dat het afbreuk doet aan het leuke idee van de film en dat is jammer.

De film is vlot, origineel, zit boordevol heerlijke Beatles liedjes en met de typisch Britse humor. Kate McKinnon speelt een heerlijke bijrol als aalgladde manager van de opkomende ster.

Het einde van de film voelt toch een beetje als een dooddoener en is ook ongeloofwaardig. Nu moet je het gegeven van de film natuurlijk niet al te serieus nemen maar het gevoel dat het allemaal net even wat scherper had gekund overheerst toch. Er had meer in kunnen zitten.

Voor de echte Beatles fans zit er nog wel een leuke verrassing in de film

3 sterren

Label: Universal

Yesterday is nu te koop en te huur op DVD, Blu-ray en VOD

Onze score
Samenvatting
Datum
Film
Yesterday - 2019 - R: Danny Boyle
Beoordeling
31star1star1stargraygray

Geef een reactie