The Fabelmans – 2022 – Bioscoop

De autobiografische film van regisseur Steven Spielberg was er een waar ik ook naar uitkeek. Ik had enkel een trailer gezien en wilde er vooral zo blanco mogelijk in gaan. Hoe je de film beoordeelt hangt sterk af van wat voor soort film je verwacht en wat voor soort film je wil zien.

De Joodse Sam Fabelman (Gabriel LaBelle) – lees: Steven Spielberg -, leert op jonge leeftijd de magie van film en hij raakt daar zo van onder de indruk, dat hij graag zelf films wil maken. Na het zien van van de film The Greatest Show on Earth (1952) van Cecil B. DeMille wil hij alleen nog maar de treincrash, zoals deze in de film zit, na maken. Eerst krijgt hij steeds treinen voor zijn verjaardag, later legt hij met een camera de crash exact zo vast als in die bewuste film. Een mooi voorbeeld van de magie van film. Zijn behouden vader Burt (Paul Dano) en zijn artistieke maar manische moeder Mitzi (Michelle Williams) moedigen hem aan. De jonge Sam ontdekt mede door film de eerste barstjes in het gezin en merkt later wat de impact is van een scheiding, een verhuizing en antisemitisme.

Verwacht geen vertelling waarin we de jonge Sam, de grote regisseur van nu zien worden maar een uiterst volwassen en subtiel portret van familie, familiebanden, het Jodendom, andere geloven en doorzettingsvermogen. Spielberg kiest ervoor om vooral zijn persoonlijke familieverhaal te vertellen en dat is exact zoals wij het zien in deze film. Zijn passie en talent voor film zit er zeker in maar minder uitbundig dan ik misschien zelf gehoopt had. Zijn oog voor detail is leuk om te zien en ook het besef dat hij met film mensen kan verwonderen en amuseren. Sam beseft al op jonge leeftijd dat hij met film ook de werkelijkheid naar zijn hand kan zetten. Dat hij film ook in zijn voordeel kan gebruiken.

Bron foto: TMDB

The Fabelmans neigt toch meer naar een echt drama dan naar entertainment. Er wordt werkelijk schitterend in geacteerd, van zowel de jonge als de oudere Sam, Williams als zijn moeder, Dano als zijn vader. Toch mis ik een beetje het speelse wat veel films van Spielberg zo kenmerkt. Maar hij kiest en maakt hier misschien wel zijn meest persoonlijke film tot nu toe en dat is zeker te prijzen. En toch maakt Spielberg het nog helemaal goed door een andere beroemde regisseur (cameo) de rol van regisseur John Ford – die door Spielberg bewonderd werd – te laten spelen. Een werkelijk schitterend einde van een heel mooi en intiem portret van één van Hollywoods grootste regisseurs.

Hieronder kun je nog wat clips van cast en crew bekijken:

Onze score

Eén antwoord op “The Fabelmans – 2022 – Bioscoop”

Geef een reactie