Penoza: The Final Chapter – 2019 – Bioscoop

Na vijf seizoenen van de misdaadserie Penoza is daar dan de afsluitende speelfilm met de toepasselijke titel: Penoza, The Final Chapter. In Penoza de serie en de film draait het om Carmen van Walraven (Monic Hendrickx) die na de dood van haar man Frans (Thomas Acda) tegen haar wil in het criminele drugsmilieu belandt.

Voor deze film is het geen vereiste om de serie gezien te hebben maar het is wel een pre. Het maakt de film leuker en herkenbaarder.

De film opent sterk als Carmen in Canada opduikt en daar een anoniem bestaan als serveerster heeft opgebouwd. Ze heeft alleen contact met haar moeder Fiep (Olga Zuiderhoek). De kinderen weten niet dat ze nog leeft.

Als ze ook daar in de problemen komt door een collega te beschermen tegen een jaloerse ex zijn de rapen gaar. Ze legt de ex met een vork om in een zinderende actiescène. Haar dekmantel is er echter aan en binnen de kortste keren is ze weer in Nederland waar rechercheur Jim Leeflang (Hajo Bruins) haar weer op de hielen zit.

Zodra de welbekende openingstune van de serie klinkt zit je er meteen weer helemaal in.

Carmen zal weer alles op alles moeten zetten om zichzelf en haar kinderen in veiligheid te brengen. Eerst volgt nog een mooie scène in een mooi uitverlicht stadion waar ze haar moeder en kinderen weer voor het eerst ziet.

Vanaf dat moment moet Penoza wel wat aan geloofwaardigheid in leveren en de nodige twisten dragen daar ook niet aan bij. Neemt niet weg dat Penoza ook nu weer – we mogen het niet zeggen – on-Nederlands goed aan voelt. Spannend als altijd. Dat is te danken aan regisseur Diederik van Rooijen die momenteel in Hollywood aan het werk is.

Alle nog levende personages zitten ook in deze film. Berry (Loek Peters), de eens zo stoere maar niet altijd even betrouwbare crimineel is in deze film een sneu personage geworden. Jack van Zon (Peter Blok) als de aanbidder van Carmen is onbedoeld grappig.

De eindscène lijkt absurd en vergezocht maar buigt gelukkig om naar een bijna poëtisch einde waarmee het definitieve einde van Penoza een feit is.

Penoza de serie kende goede en minder goede seizoenen. De bioscoopfilm hangt daar een beetje tussen in. De film kent sterke en minder sterke momenten. Eigenlijk had de serie een beter einde en een betere film verdient.

Blijf bij de aftiteling nog even zitten want die wordt vergezeld door set foto’s van alle seizoenen. Voor de echte fans dus.

https://youtu.be/02imxB_NxXA

3 sterren

Onze score
Samenvatting
Datum
Film
Penoza: The Final Chapter - 2019 - R: Diederik van Rooijen
Beoordeling
31star1star1stargraygray

Geef een reactie