Michel Versus René – Outside the Wire – Netflix

Deze maand gaan we weer eens een Netflix Original bespreken. Outside The Wire uit 2021 van regisseur Mikael Håfström. Een mix van James Bond, The Terminator en nog een heleboel films.

Synopsis: Drone piloot Harp (Damson Idris) negeert in oorlogstijd een bevel en wordt daarom naar het front gestuurd. Daar maakt hij kennis met zijn meerdere Leo (Anthony Mackie) die meer dan een soldaat blijkt te zijn. Samen gaan ze op missie om gevaarlijke massavernietigingswapens op te sporen. En dat te midden van GUMPS (Russische gevechtsrobots) en opstandelingen en rebellen. En wordt Harp er niet in geluisd?

M: Laat ik positief beginnen. Voor een Netflix Original ziet de film er productietechnisch en visueel prima uit. Al zit er wel veel CGI in. Mackie en Idris acteren heel behoorlijk en houden de boel nog enigszins overeind. Maar over het script, de verhaallijn, karakters en de eindeloze clichés ben ik veel minder te spreken. En dan de speelduur! Ruim twee uur voor een verhaal dat gemakkelijk in negentig minuten verteld had kunnen worden. Op deze manier werd het voor mij een heel lange zit en was ik er na twee uur ook echt wel klaar mee. Maar René, misschien denk jij er wel heel anders over?

R: Ik vond het niet zo cliché qua dialogen maar vond het tempo wel heel traag. Het deed mij denken aan oude Star Trek (serie) afleveringen waar je van mijlenver al voelt hoe en wat maar waar de personages er heel lang over doen om ergens achter te komen.

M: De GUMPS en ook de robot die Mackie is zien er best wel overtuigend uit. Alleen het verhaal is zo doorzichtig en uitgerekt dat een hoop schieten en een hoop ontploffingen de film echt niet redden. René, wat vind jij?

R: Zoals ik zei het tempo is te laag en bij een film als dit hoort dat niet. Ik vond er ook een hoop onnodige scenès in zitten die niets toevoegden aan het verhaal behalve om de film langer te maken. De special effects zagen er top uit maar redde het geheel inderdaad niet.

M: Er zitten verwijzingen naar Terminator en Captain America in. Mackie speelt Falcon in de Marvel film Captain America en daar komt de zin: ‘I can do this all day’ uit. En Mackie rent op een gegeven moment net zoals de Terminator T1000 in Terminator 2. René, had jij dat ook gezien?

R: De Avengers verwijzing wel en Terminator kreeg ik al bij de eerste scène van Leo. Je merkt als kijker oke, hij is wat van plan en hij is vast niet betrouwbaar. Ik vind het vergezocht dat hij de hulp van een drone piloot nodig heeft.

M: De regisseur komt oorspronkelijk uit Zweden en heeft wel wat bekende films op zijn naam staan zoals: Derailed (2005), 1408 (2007), en Escape Plan (2013) maar daar zitten ook een boel minder goede films tussen.

R: 1408 is toch één van mijn favoriete Stephen King verfilmingen. Tja, ik denk dat het verhaal en script niet voldoende is geweest voor een goede film. De denkwijze van Mackie in deze rol kennen we nu wel. Mensheid kan gered worden door uitroeien en schade toebrengen aan de mensheid. Denk aan Ultron, Terminator en Skynet en andere robots in films.

M: Ik kan de film echt niet meer dan 2,5 ster geven. Een clichématige actie/sf film die ik veel vaker en ook veel beter heb gezien helaas.

R: Die halve ster mag er van mij zelfs af als straf. De film was voorspelbaar en dat het er soms gelikt uit zag was geen ondersteuning voor het verhaal. Het toekomstbeeld zoals neergezet vond ik wel aardig en daarmee doel ik op de samenwerking van mens en machines in oorlog tijd. Het is tijdverdrijf maar er zijn inderdaad veel beter manieren om dat te doen dan deze film bekijken.

2 sterren

Onze score

Geef een reactie