Manhunt: Unabomber – 2017 – Serie – Netflix

De serie: Manhunt: Unabomber uit 2017 en te zien op Netflix gaat dieper in op de jacht van de Unabomber. Deze klopjacht speelde zich af in de jaren 90 van de vorige eeuw en leidde uiteindelijk in 1996 tot zijn arrestatie en in 1998 tot zijn veroordeling: levenslang zonder mogelijkheid tot vervroegde vrijlating.

Ik heb de zaak in de jaren 90 behoorlijk gevolgd en ben zo doende wel redelijk bekend met de feiten. Manhunt: Unabomber is gelukkig geen saaie opsomming van feiten, en focust zich ook niet alleen op de dader, namelijk Ted Kaczynski (Paul Bettany) maar ook op beginnende profiler van de FBI, Jim Fitzgerald (Sam Worthington) die met zijn omstreden methodes probeert de man te analyseren om hem vervolgens te kunnen oppakken.

Een van zijn methodes is linguïstische analyses (een manier op iemand op te sporen door middel van taal analyse) een methode die tot dan toe nauwelijks binnen de FBI werd toegepast. Mede daardoor krijgt hij nogal wat tegenwerking van zijn meerderen. De serie neemt ruim de tijd om alle karakters, met name Kaczynski en Fitzgerald te introduceren.

Kaczynski was een wiskundige, hij studeerde onder meer aan Harvard en gaf zelf les aan de universiteit van Californie, Berkely voordat hij extremistisch werd en in een hut in de bossen van Montana ging wonen. Hij wilde volledig afhankelijk van de buitenwereld worden. Hier begon hij aan zijn ‘bomaanslagcampagne’ in de vorm van bombrieven en pakketten, die hij vervolgens naar universiteiten en luchthavens stuurde. Daar komt de naam Unabomber ook vandaan. UNABOM (University and Airline Bomber). In de periode 1978 tot 1995 stuurde hij zijn bombrieven die uiteindelijk leidde tot drie doden en drieëntwintig gewonden.

Bron foto: TMDb

In 1995, een jaar voor zijn arrestatie, stuurde hij de New York Times zijn manifest. Als de krant zijn manifest zou publiceren, zou hij stoppen met de terreur. In zijn manifest keerde hij zich vooral tegen de moderne technologieën die ten koste zouden gaan van de menselijke vrijheid.

Het fijne van deze serie is dat er weinig echt grote namen in zitten en dat het daarom niet afleid en het veel authentieker aanvoelt. Worthington en Bettany zijn de meest bekende namen, die allebei ontzettend goed spelen. Maar juist de bijrollen van die minder bekende acteurs werken juist goed in deze serie. De makers volgen grotendeels de werkelijkheid maar hebben ook enige artistieke vrijheid toegepast. In zeven afleveringen volgen we het kat-en-muisspel spel tussen Kaczynski en de profiler Fitzgerald en de FBI.

Manhunt: Unabomber is een serie die je niet mag missen. Inmiddels is seizoen 2, Deadly Games over Richard Jewell, de verdachte in de zaak van de bomaanslagen tijdens de Olympische Spelen in Atlanta in 1996 ook te zien. Helaas niet op Netflix.

4 sterren

Onze score

Geef een reactie