The Banshees of Inisherin – 2022 – Bioscoop

Regisseur Martin McDonagh brengt na de film In Bruges (2008) de acteurs Colin Farrell en Brendan Gleeson weer samen voor een prachtige verfilming over vriendschap. McDonagh die in 2017 nog vier Oscars won voor zijn eveneens enerverende Three Billboards Outside Ebbing, Missouri timmert inmiddels aardig aan de weg. Deze film heeft maar liefst 9 nominaties voor de komende Oscars te pakken.

Bron foto: TMDB

Pádraic Súilleabháin (Colin Farrell) is de beste vriend van Colm Doherty (Brendan Gleeson) op het fictieve Ierse eiland Inisherin ten tijde van de Ierse Burgeroorlog rond 1923. Van de ene op de andere dag wil Colm zijn beste vriend niet meer spreken. Jarenlang hebben ze samen doorgebracht in de plaatselijke pub en honderduit gepraat. Pádraic begrijpt er helemaal niets van en wil de vriendschap zo snel mogelijk herstellen. Maar hoe meer moeite hij doet, hoe standvastiger Colm wordt. In zo’n kleine gemeenschap gaat het al snel iedereen aan en zijn de gevolgen ervan groot. Naarmate de kwestie duurt, hoe grimmiger de situatie wordt.

Je kan je bijna niet voorstellen dat dit op papier, simpele verhaal, twee uur lang kan boeien. Maar vergis je niet, deze film is echt niet te missen. De twee heren acteren de sterren van de hemel maar eigenlijk is iedereen in deze film goed. Naast de strakke regie van McDonagh, spelen ook de cinematografie en de muziek een belangrijke rol. Daarbij kun je je als kijker goed verplaatsen in beide personages. Je snapt de wanhoop en frustratie van Pádraic maar ook de overpeinzingen van de oudere Colm, die zijn laatste dagen vooral wil slijten met het componeren van muziek en vooral zinnige gesprekken wil voeren. Al ligt de sympathie vooral bij die eerste. Het is eigenlijk best wel wreed en pijnlijk wat Colm doet. De film krijgt gaandeweg ook nog een sinister randje en als de situatie dan echt grimmig wordt, hou je je hart vast.

Bron foto: TMDB

McDonagh had dit verhaal oorspronkelijk als een toneelstuk met de titel The Banshees of Inisheer geschreven en eerlijk gezegd kun je je daar wel iets bij voorstellen. De film heeft een heerlijk tempo, meesterlijke dialogen en knap spel. En zeg nou eerlijk, je kan toch uren naar dat prachtige Ierse accent luisteren. Mis deze film vooral niet en ren nu het nog kan naar je plaatselijke filmhuis.

Kijk hier naar een kort interview met Farrell en Gleeson op ImdB.

The Banshees of Inisherin is nu in het filmhuis en de bioscoop te zien.

Onze score

Eén antwoord op “The Banshees of Inisherin – 2022 – Bioscoop”

Geef een reactie