Indiana Jones and the Dial of Destiny – 2023 – Bioscoop

Eigenlijk hadden ze na drie Indiana Jones films moeten stoppen. Dat waren echte jaren 80 avonturenfilms die allemaal succesvol waren. Waarom er zo nodig een vierde film moest komen, dat weet ik niet maar wel dat dat geen succes was. Je zou dus denken, einde verhaal maar niets is minder waar. Jaren geleden deden de eerste geruchten de ronde, er zou een nieuwe Indy film komen. Met wederom Harrison Ford in de hoofdrol. Eh, Ford als Indiana Jones? De beste man was toen al op leeftijd en nu de film er is helemaal. De film is er nu en tijdens de opnames was hij 79 en inmiddels 80.

Steven Spielberg, de regisseur van de vier voorgaande films heeft inmiddels het regiestokje overgegeven aan regisseur James Mangold. Die zou je kunnen kennen van films als Walk the Line, Logan en Le Mans ’66. Spielberg bleef wel betrokken als producent. De film opent rond de Tweede Wereldoorlog – waarin we Indiana Jones digitaal jonger gemaakt zien – met een scène waarin een belangrijk artefact buit wordt gemaakt en een ander in handen van de nazi’s valt.

In de volgende sequentie zijn we in 1969 en zien we een oude Indy in een appartement in New York. Dat is even wennen maar al snel zit de humor en de vaart in de film. Als Indy tijdens één van zijn colleges opeens geconfronteerd wordt met Helena Shaw (Phoebe Waller-Bridge), de dochter van Basil (Toby Jones) zit hij binnen de kortste keren weer volop in het avontuur. Mangold weet feilloos de sfeer van de oude films op te roepen en toch voelt de film modern. Ford neemt regelmatig zijn eigen leeftijd op de hak, Waller-Bridge is een welkome komische toevoeging (al blijven haar motieven een beetje in het ongewisse) en voor de nostalgie mogen er ook nog een aantal oude bekenden komen opdraven.

Leuk weetje is dat de film ook een Nederlands tintje heeft in de vorm van Olivier Richters – ook wel bekend als de Dutch Giant – met een lengte van 2 meter 18 en een borstkas zo breed als een kerkdeur. FilmVandaag collega Reyer had een leuk interview met hem. Hij speelt Hauke (what’s in a name) één van de hulpjes van de nazi Dr. Voller (Mads Mikkelsen).

Alle ingrediënten die je zou verwachten bij een Indiana Jones film zitten erin. Ford doet het met zijn 80 jaar nog verrassend goed en de film heeft zowaar ook nog een aardig script. In ieder geval een heel stuk beter dan het teleurstellende vierde deel. Voor Ford is het een mooie afsluiting van een iconische personage en filmreeks. De kijkers zullen de bioscoop met een tevreden gevoel verlaten.

Onze score

Eén antwoord op “Indiana Jones and the Dial of Destiny – 2023 – Bioscoop”

Geef een reactie