De Beste Films van 2023 (Volgens Michel)

Was 2023 een goed filmjaar? Jazeker wel. Heb ik alle films gezien? Nee, natuurlijk niet. Maar ik heb er sowieso 10 voor deze lijst.

  1. Oppenheimer. Ik kijk uit naar elke nieuwe film van regisseur Christopher Nolan. Een regisseur die zelden of nooit teleurstelt. Tijd, in elke facet, speelt een belangrijke rol in al zijn films. Of dat nu het verstrijken van de tijd is of het manipuleren van tijd of tijd als leidraad in het verhaal, het zit er altijd in. In Oppenheimer spelen tijdlijnen een belangrijk onderdeel van het geheel. De film gaat over J. Robert Opppenheimer, de uitvinder van de atoombom. Geen gemakkelijke film, het is zware kost en er zit heel veel tekst in maar het is allemaal de moeite waard.
  2. Babylon. Ik zag deze film vroeg in het jaar. Nog voor het IFFR begon. Op het grote witte doek raakte ik helemaal betoverd door dit uitbundige en krankzinnige verhaal over Hollywood in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Voor Focus op Film schreef ik er deze recensie over.
  3. Banshees of Inesherin. Deze film zag ik op dezelfde dag na de film Babylon. Hiermee kun je heerlijk op adem komen en toch geboeid raken door deze wonderlijke vertelling. Voor Focus op Film schreef ik er deze recensie over.
  4. The Fabelmans. De meest persoonlijke film van regisseur Steven Spielberg. Een prachtige film die serieuzer en minder speels bleek dan van tevoren gedacht. Voor Focus op Film schreef ik er deze recensie over.
  5. The Whale. Alom bejubelde en geprezen film met een Oscar voor comeback kid Brendan Fraser. De film wist mij wel te raken al zijn er recensenten die daar anders over denken.
  6. Anatomy of a Fall. Indrukwekkende film die vele prijzen won. Voor FilmVandaag schreef ik er deze recensie over.
  7. Past Lives. Prachtige Koreaanse film over jeugdliefde en liefde in het algemeen. Omzeilt alle clichés in het genre en is daarom zo sterk. Nu nog in vele bioscopen te zien dus grijp je kans.
  8. The Killer. Ik kijk ook altijd uit naar een nieuwe film van regisseur David Fincher. Iemand die ook nooit teleurstelt. Is deze film zijn beste? Nee, dat niet maar dat hoeft ook niet. Maakt hij de verwachtingen waar? Nee, dat ook niet. Maar het blijft onmiskenbaar een echte Fincher. Voor FilmVandaag schreef ik er deze recensie over.
  9. The Creator. Dit is gewoon de beste sciencefictionfilm van dit jaar. Prachtig vormgegeven in een verhaal waar je wel je kop bij moet houden. Voor De Nachtvlinders schreef ik er deze recensie over.
  10. Talk to Me. En van alle horrorfilms die ik dit jaar zag (en dat waren er niet zoveel) vond ik deze het best en het meest origineel.

Nog wat eervolle vermeldingen die ook zo in de lijst hadden gekund maar het net niet gehaald hebben:

Barbie. Want toch heel leuk en behoorlijk feministisch.

Guardians of the Galaxy Vol.3 Waarschijnlijk de laatste Marvelfilm die nog weet te overtuigen en ook nog een gevoelige snaar wist te raken. Deze film is besproken in de Michel Versus René.

Indiana Jones and the Dial of Destiny Het was even wennen: een oude Indy in de huidige tijd maar binnen no time zit je weer in een gigantisch avontuur zoals we dat gewend waren van de vorige delen. Voor Focus op Film schreef ik er deze recensie over.

To Leslie Een prachtige film en aangrijpende film met een glansrol voor Andrea Riseborough. Voor FilmVandaag schreef ik er deze recensie over.

Geef een reactie