Ook nog gezien: Hardcore Never Dies, Anyone But You, The Great Escaper, De Terugreis

De Nederlands Molukse cineast Jim Taihuttu gooit het na zijn laatste film De Oost over een heel andere boeg en komt met een film over de gabbercultuur. Wel gebleven is Jim Deddes (die in De Oost ook een rolletje had) die nu meteen de hoofdrol heeft als gabber Danny, die zijn jongere broertje Michael (Joes Brauers) mee op sleeptouw neemt en dat gaat van kwaad tot erger als Danny zich steeds meer op de verkoop van drugs gaat richten. Deddes is geweldig – dat uit zich al meteen in de openingsscène) en Brauers levert meer dan uitstekend tegenspel. Het wereldje van de gabbers wordt goed overgebracht en de film boeit van begin tot eind. Is nu nog te zien op Prime.

Anyone But You is een leuke, frisse komedie die nergens nieuwe paden bewandelt en ook niet vrij is van clichés maar die wel werkt als feelgoodfilm. Bea (Sydney Sweeney) en Ben (Glenn Powell) hebben een romantische eerste date maar door een onverwachte gebeurtenis kunnen de twee elkaar niet meer zien en luchten. Totdat ze weer samen komen op een bruiloft in Australië en net doen alsof ze nog een stel zijn. De film is nog altijd leuker en beter dan elke ‘Johan Nijenhuis romcom’.

The Great Escaper is gebaseerd op een waargebeurd verhaal waarin Bernard Jordan (Michael Caine) – in vermoedelijk zijn laatste rol – opeens wereldnieuws wordt als hij ontsnapt uit het verzorgingstehuis, om de 70e herdenking van D-Day in Normandië bij te wonen met zijn mede veteranen. Gesteund door zijn vrouwe Rene (Glenda Jackson) – haar laatste rol want zij overleed in juni 2023 – die haar man bijstond in zijn bijzondere avontuur. Een prachtige vertelling over oorlogtrauma’s, doorzettingsvermogen en eeuwige liefde want het koppel was 60 jaar getrouwd. Caine en Jackson zijn grandioos maar alle bijrollen zijn ook zeer de moeite waard. Nog te zien in de bioscoop en filmhuizen.

De Terugreis is een Nederlandse film over een ander stel. Namelijk Jaap (Martin van Waardenberg) en Maartje (Leny Breederveld) die te maken krijgen met dementie. Jaap is de mokkende Rotterdammer die het liefst de hele dag thuis zit en zoveel mogelijk mensen vermijdt. Hij ziet in alles een gevaar want de wereld staat in de fik. Maartje die getroffen wordt door dementie snakt naar vrijheid en avontuur. Als er een brief binnenkomt van een Spaanse vriend die op sterven ligt kan Maartje niet wachten om naar Spanje te vertrekken maar daar zit Jaap helemaal niet op te wachten. Hij laat zich toch overhalen en zo vertrekken ze met de auto naar de Spaanse zon. Dat levert humoristische en emotionele gebeurtenissen op, die je niet onberoerd laten. Breederveld is geweldig en van Waardenberg weet steeds net met de juiste nuances te overtuigen als de echtgenoot die lijdzaam moet toezien dat zijn geliefde vrouw steeds meer verwijderd raakt van de realiteit. De film draait nog steeds in de bioscoop.

Onze score

Geef een reactie