Rewind to the 90’s: Gladiator (2000)

We hadden beloofd terug te komen met een nieuwe Rewind to the 90’s aflevering en Gladiator stond al een tijdje op ons lijstje. Nu horen we jullie al denken: maar deze is toch van 2000. Inderdaad, we smokkelen een beetje. We waren allebei in de veronderstelling dat dit nog een echte jaren 90-film was maar hij blijkt net op de grens te zitten. Omdat deze maand toch al zo druk is, nemen we hem toch maar mee in deze rubriek.

M: Ik heb Gladiator twee keer in de bioscoop gezien, ik heb de blu-ray versie thuis en tegenwoordig kijk je net zo makkelijk ook op een of andere streamingdienst. Destijds was dit de best bekeken en gewaardeerde film en wat blijkt: de film blijft anno nu net zo goed. Nog even in het kort het verhaal. Maximus (Russell Crowe) is een Romeinse generaal die zowel geliefd is bij zijn soldaten als bij de keizer Marcus Aurelius (Richard Harris). Vlak voor zijn dood wijst hij Maximus aan als nieuwe keizer en passeert daarbij zijn zoon Commodus (Joaquin Phoenix). Dit ontketend een machtsstrijd tussen Maximus en Commodus. René, heb jij er weer net zo van genoten als destijds of de laatste keer dat je hem gezien hebt?

R: Deze film is er weer zo eentje, die ik bijna kan nasynchroniseren. De speech voordat het grote gevecht begint, geeft mij nog altijd kippenvel. De film trekt je mee in een heel andere tijd en overtuigt in alles.

M: De film blinkt uit in acteerwerk, camerawerk, productie en muziek. Bovendien is het een meeslepend verhaal. Echt een saga. Wat me ook opviel is dat bijna alles vanuit een laag standpunt gefilmd is. Er is bijna geen lucht te zien. Misschien om te voorkomen dat er vliegtuigen of sporen van, in beeld te zien zouden zijn. Hoewel dat tegenwoordig makkelijk weg te poetsen is. En oh ja, op onze nieuwe tv ziet de film er helemaal geweldig uit! René, viel jou nog iets op wat je nog niet eerder had opgemerkt?

R: De hele arena is met de computer afgebouwd maar nergens zie je dit of is het storend. Ik ben vooral fan van de song/thema And Now We Are Free. Ook zo’n kippenvel moment.

M: Ja, de soundtrack is prachtig. Echt kippenvel. Vooral in dit nummer met Lisa Gerrard van componist Hans Zimmer.

M: We weten dat regisseur Ridley Scott wel van grote historische films houdt. Zijn nieuwe film Napoleon draait nu in de bioscoop (wederom met Joaquin Phoenix) en ontvangt wisselende recensies. Een van zijn eerste films, The Duellists (1977) speelt zich ook af in de tijd van Napoleon. Maar we kennen hem ook van grote spektakelfilms als: 1492: A Conquest of Paradise, Kingdom of Heaven, Robin Hood, The Last Duel, (die wij ook nog besproken hebben). Maar natuurlijk ook van de sf-film Alien en actiefilms zoals Black Rain, Thelma & Louise, Black Hawk Down. Je kan wel stellen dat de man van alle stijlen is.

R: Het maakt hem veelzijdig en in deze film zit ook van alles: actie, drama, romantiek en verraad. Een soort van gewelddadig sprookje.

M: Inmiddels weten we dat Gladiator 2 in de maak is en dat die voornamelijk om Lucius (Spencer Treat Clark) zal gaan. De zoon van Lucilla (Connie Nielsen) die in de film de zus van Commodus speelt. Clark was destijds 14 en speelt zijn rol nu weer, inmiddels is hij 36. Dat is wel bijzonder dat hij hetzelfde personage kan en mag spelen na 23 jaar. Inmiddels weten we ook dat Nielsen en Derek Jacobi – inmiddels 85 jaar oud – terugkeren. Nieuwe namen zijn: Denzel Washington, Pedro Pascal, Paul Mescal. Crowe die natuurlijk niet terug zal keren was best jaloers op Paul Mescal en feliciteerde hem meteen. Maar eerlijk is eerlijk, Crowe is tegenwoordig lang niet zo fit, slank en gespierd als hij destijds voor die rol was. Inmiddels ben ik toch wel heel erg benieuwd naar deze film als zal hij niet zo indruk gaan maken, denk ik , als het origineel. René, wat denk jij?

R: Ik zit niet te wachten op een deel 2, dat zal toch meer van het zelfde worden en dit niveau zal met een tweede deel niet worden behaald.

Hier kun je nog een compilatie van fouten in Gladiator bekijken.

M: Kort gezegd: als je Gladiator nog nooit gezien hebt, dan moet je dat onmiddellijk gaan doen. Het is misschien wel één van de beste films van de 21e eeuw.

R: Deze film staat in ieder geval in mijn top 10 en blijft tijdloos fascinerend om te bekijken. Alle acteurs zijn prima en je ontwikkelt echt een haat tegen de slechte Commodus waardoor je niet kunt wachten tot de confrontatie.

Eén antwoord op “Rewind to the 90’s: Gladiator (2000)”

Geef een reactie