Rewind to the 90’s: The Matrix (1999) – Netflix

Toen in 1999 Lana en Lilly Wachowski nog gewoon Larry en Andy waren, maakten ze een baanbrekende sciencefiction film: The Matrix. De film kenmerkt zich naast het uiterst originele verhaal ook in termen als slowmotion en bullit-time = een techniek waarbij tientallen camera’s worden gebruikt, die de actie vanuit verschillende hoeken rondom filmen en waarbij de tijd, denk aan andere bewegingen worden vertraagd of worden stilgezet.

De film is onderdeel van een trilogie maar de overige twee delen waren beduidend minder succesvol en minder goed beoordeeld. Sinds kort draait het nieuwe deel, The Matrix Resurrections (2022) in de bioscopen. De eerste geluiden zijn nogal wisselend maar zullen we later dit jaar natuurlijk zelf beoordelen.

Nog even in kort waar de film over gaat: Thomas A. Anderson ook wel bekend als Neo (Keanu Reeves) is een computerhacker die er achter komt dat het leven op aarde niets meer is dan een computersimulatie, opgezet door machines om de mensheid in bedwang te houden. Hij wordt door enkele soldaten uit deze ‘Matrix’ gehaald om Morpheus te ontmoeten en samen met hen begint hij een strijd tegen de machines, om de mensheid haar vrijheid weer terug te geven.

M: Ja, waar moet je beginnen met deze film? Zoals gezegd, super origineel en goed uitgewerkt. Knap gemaakt voor die tijd. Heel veel CGI en cameratrucage (zie inleiding) die nog steeds overeind blijft. Je ziet nu grappig genoeg dat het echt in 1999 speelt. Nokia telefoons, floppydisks en oude monitoren. Maar dat was het tijdsbeeld, dat was de techniek in die tijd. René, wat is jouw eerste indruk?

R: Ik heb de film al zo vaak bekeken dat ik sommige scènes letterlijk kan na synchroniseren. De film is voor mij echt een topper. De film was en is met geen enkele andere film te vergelijken en mixt allerlei zaken zoals Alice in Wonderland (de verwijzing naar het witte konijn in de film) in het echte leven zoals déjà vu’s maar ook Bijbelse zaken en Griekse namen.

M: Wij hadden het er al eerder over, het kleurgebruik. Er is één kleur die heel erg opvalt, de groene kleur maar in werkelijkheid worden er drie kleuren in de film gebruikt. Naast groen ook blauw en geel. Ik heb het even opgezocht en groen staat voor de scènes die zich in de matrix afspelen. Alsof je het door een groen monitorbeeld ziet. Blauw staat voor de echte wereld en geel voor de wereld die zich niet in de echte wereld of in de matrix afspeelt. Zoals de vechtscène tussen Morpheus en Neo. Grappig hé?

R: Het groen viel mij erg op, de overige kleuren niet zo maar dat komt misschien omdat ik wat kleurenblind ben

M: Er zitten natuurlijk heel veel iconische scènes in. Om te beginnen de blauwe en rode pil waarmee het verhaal wordt ingezet. Maar ook de vechtscènes – waar weken aan voorbereiding aan vooraf ging – en de speciale cameratechnieken die werden ingezet. Op YouTube is een ‘making of’ te vinden die bijna net zo lang als de film zelf duurt maar die echt de moeite waard is. Al het bovengenoemde komt daarin aan bod. Het is hieronder te bekijken:

Rene, wat vind jij van die scènes en de special effects die gebruikt zijn?

R: Alle vechtscènes zijn uitstekend uitgevoerd en in beeld gebracht. De acteurs hebben echt moeten trainen en ondanks het kabel-werk en de CGI ziet het er allemaal overtuigend uit. Ook de CGI Sentinels zien er gelikt uit, evenals de mensenfarm waarin mensen eigenlijk functioneren als batterijen voor de machines.

M: Ook grappig om te vertellen is dat Will Smith was benaderd voor de rol van Neo. Smith nam de rol niet aan omdat hij zichzelf nog niet volwassen genoeg vond voor zo’n rol. Ik denk dat hij daar gelijk in had. Ik kan me deze film ook niet met hem voorstellen. Hij heeft er geen spijt van en zegt nog steeds dat Reeves perfect gecast was voor de rol. Sandra Bullock was benaderd voor de rol van Trinity maar nam de rol niet, omdat de verwachting was dat Smith de rol van Neo zou spelen. Bullock heeft wel spijt van haar beslissing want dan zou ze sinds de film Speed van Jan de Bont weer met Reeves samengewerkt hebben. Dit zegt hij er zelf over:

R: Was Keanu zelf ook niet jong toen hij deze rol aannam? Voor Keanu is het in ieder geval een goede start geworden in de filmwereld.

M: Klopt, Reeves is uit 1964 en was 35 toen hij de rol speelde en Smith is uit 1968 en was toen 31. Het had gekund maar hij besloot anders. Reeves had toen ook al de film Speed gedaan en was al behoorlijk doorgebroken.

M: De Wachowskis hebben vijf en half jaar over het script gedaan en hebben uiteindelijk veertien versies geschreven voor ze het goed genoeg vonden. De studio’s vonden het verhaal wel goed maar hadden geen idee hoe het er visueel uit moest zien. Pas toen twee illustrators werden ingehuurd krijgen de studio’s een goed beeld en waren ze enthousiast.

R: Sommige decors doen denken aan de eerste Alien film maar alles wordt heel goed in beeld gebracht. Ook de wat simpelere zaken zoals een bug die bij Neo wordt ingebracht, of het simpel laten verdwijnen van zijn mond komen best overtuigend over en geven het een sfeer waardoor je toch een onrustig gevoel bekruipt.

M: En zo zijn er wel honderden weetjes over de film te vertellen. Laten we het eens over de acteurs hebben want voor sommige acteurs betekende het ook de definitieve doorbraak of kregen ze althans meer bekendheid. Om te beginnen met Carrie-Anne Moss, de Canadese actrice die al wel lang bezig was maar pas echt doorbraak met haar rol van Trinity in The Matrix. Of wat dacht je van de Australische acteur Hugo Weaving in de rol van agent Smith, die pas echt bekend werd bij het grote publiek door zijn rol in The Matrix. Grappig wel hè. René, kende jij voor die tijd alle acteurs?

R: Hugo en Carrie-Anne kende ik niet. Wel was Keanu Reeves al bekend van Bill & Teds Adventures maar dat was toch een beetje een onvolwassen komedie in plaats van dit serieuze sciencefiction verhaal.

M: Klopt, maar dat waren films van rond 1990/1991 en daarna heeft hij toch al heel wat hoofdrollen gespeeld, denk aan Point Break, Bram Stoker’s Dracula, Little Buddha, Johnny Mnemonic en The Devil’s Advocate.

M: Er ging natuurlijk ook wel eens wat mis en er werd ook veel gelachen. Dat kun in onderstaande video zien:

M: Ben jij nou ook benieuwd hoe alle acteurs uit de film er nu uitzien? Check onderstaande video:

M: Kortom, The Matrix was voor zijn tijd echt een baanbrekende film. Ook nu nog. De film is wel iets verouderd maar de gebruikte technieken staan nog als een huis en werden daarna veelvuldig in andere films gebruikt. Wat mij betreft nog steeds een geweldige film. René, wat vind jij?

R: Voor mij blijft het een topfilm al was het maar voor het originele verhaal en de overvloed van indrukwekkende beelden. Volgende film zal ik proberen niet mee te acteren. Don’t think you are…Know you are…..

Geef een reactie