Michel Versus René – Spider-Man: No Way Home – 2021 – Bioscoop

Spider-man: No Way Home stond hoog op ons lijstje en toen de bioscopen eindelijk weer open gingen, waren de kaarten snel gekocht. Dit derde deel in de trilogie die begon met Homecoming (2017) en Far from Home (2019) begint waar Far from Home eindigde, namelijk dat Mysterio (Jake Gyllenhaal) de ware identiteit van Spider-Man (Tom Holland) onthulde. Nu Peter Parker ziet dat dat zijn leven en dat van zijn vrienden ontwricht, schakelt hij de hulp in van Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) om met behulp van een spreuk alles ongedaan te maken. Dat loopt echter niet zoals gepland en dat zorgt voor heel wat spektakel.

M: In tweeënhalf uur gebeurt heel veel. Misschien wel te veel. In deze film maken ze dus gebruik van het Spider-Verse of Multi-Verse wat er dus op neerkomt, zonder al teveel te spoileren, dat er een hoop oude bekenden in de film zitten. Dat is voor de nostalgie wel leuk. Hoe een en ander in elkaar zit, wordt verder niet uitgelegd. René, wat is jouw eerste indruk?

R: De fans weten alles over het Multi-verse. De Spider-verse is hier niet van toepassing, voor meer info, zie de tekenfilm Spider-man: Into the Spider-Verse (2018). In No Way Home zit wel een kleine uitleg over het Multi-Verse. Daarover in het spoiler gedeelte straks meer. Voor meer info over het Multi-Verse kun je onderstaande animatie bekijken:

M: Alle drie de films zijn geregisseerd door John Watts. Wat op zich best bijzonder is. Duidelijk is al wel dat er nog een trilogie komt met Tom Holland als Spider-Man. Is dat niet een beetje veel en snel na deze trilogie? Geen idee overigens voor wanneer deze gepland staan? René, wat weet jij daar van?

R: Ach wat is snel? Er kunnen jaren tussen de films zitten. Spider-man heeft genoeg schurken en spannende verhaallijnen om nog heel veel films mee te kunnen maken. Door het Multi-Verse en de samenwerking met Sony, zijn er mogelijkheden om allerlei karakters opnieuw te introduceren in het MCU.

M: Nou ja, het verhaal is dus behoorlijk vol en lang (148 minuten – de langste speeltijd voor een Spider-Man-film) met de gebruikelijke humor, de actie en de nodige verrassingen. En eigenlijk heb ik me er prima mee vermaakt. Zoals gezegd, niet elke actie lijkt logisch en niet elke handeling wordt uitgelegd maar het stoort verder ook niet. René, wat vind jij?

Tom Holland en Zendaya praten in onderstaande video over de film:

R: Er zijn wel wat plotgaten maar die vergeef ik snel door het spektakel. Het is een feest der herkenning als Marvel-fan zijnde.  Alle acteurs leveren prima werk en Cumberbatch is echt Doctor Strange geworden door zijn eigen film en de gast-optredens in andere Marvel-films. Ik kan niet wachten op zijn volgende film Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Ik raad iedereen aan, die die film wil gaan zien om eerst de series Loki en WandaVision op Disney+ te bekijken. Dit geeft  meer inzicht in het hoe en waarom.

Let op vanaf hier SPOILERS!!!

M: Oke, we moeten het er toch even over hebben: de terugkeer van de twee andere Spider-mannen Tobey Maguire en Andrew Garfield. En natuurlijk de schurken uit die twee andere reeksen; Jamie Foxx als Electro, Willem Dafoe als de Green Goblin, Alfred Molina als Doctor Octopus, Rhys Ifans als The Lizard, Thomas Haden Church als Sandman. Zoals gezegd veel personages. Van de twee Spider-mannen kwam Andrew Garfield het beste uit de verf. Van de schurken vond ik het leuk om Doctor Octopus (die in digitale nabewerking ongeveer 17 jaar jonger gemaakt moest worden) en de Green Goblin weer terug te zien. Niet alle schurken waren even succesvol. René, wat vind jij?

R: Die laatste twee zijn ook het belangrijkste in de film. Maar om een leuke volle bezetting te hebben werden de andere schurken ook toegevoegd. In hun eigen universum (films) gaan sommige helemaal niet dood, maar dit wordt uitgelegd als dat ze uiteindelijk wel doodgaan, maar wij hebben dat als kijker nooit gezien. Ik vond Dafoe super. Je kon zien dat hij lol had in zijn rol; met zijn gespleten persoonlijkheid zorgt hij voor de creepy momentjes.

Voor degene die graag alle ‘easter eggs’ in deze film terug willen zien. Kijk onderstaande video:

R: Dan kom ik nog even terug op de uitleg van de Multi-Verse. Doordat Peter een spreuk van Doctor Strange onderbreekt komen schurken vanuit een andere universum in het zijne terecht. In hun eigen universum zullen zij uiteindelijk komen te overlijden door toedoen van Spider-man. Om zaken te herstellen moet hij deze schurken vangen zodat Doctor Strange hen weer terug kan sturen. Doctor Strange zegt in de film ook: “The Multiverse is a concept we know frightfully little about“. In Doctor Strange zijn eigen komende tweede film, zullen de kijkers nog meer te weten komen. Doordat Peter een rechtschapen iemand is, wil hij de schurken genezen, alvorens terug te sturen waardoor een conflict met Doctor Strange ontstaat. Een visuele matpartij tussen die twee is het resultaat.

R: Hier nog wat weetjes: Ergens in de film discussiëren de schurken of er misschien ook een zwarte Spider-man zou zijn. Miles Moralis is de zwarte Spider-man – te zien in de tekenfilm Spider-man: Into the Spider-Verse – maar in geen van deze universums nog bekend.

Jonah Jameson kennen we als media-kranten magnaat uit de Spider-man films met Toby Maquire, waarin de Daily Bugle een gedrukte krant is. In het universum van de Spider-man met Tom Holland is hij een soort eenmans media nieuws centrum, dat verslag doet uit een kamer met een groen scherm.

Andrew Garfield had de minst succesvolle films van alle Spider-man films. Dat kwam niet door hem maar door de scripts. Echter, in deze film wint hij een hoop fans voor zich en kan hij dat in deze film mooi revancheren. Hij draagt echt bij aan de film en weet emotie goed over te brengen.

Ben jij ook zo benieuwd hoe het publiek op de film reageert, kijk onderstaande video:

M: Dit was in ieder geval de Spider-Man-film met het meeste spektakel en ik moet zeggen dat het ondanks een gebrek aan logica, wel de meest verrassende was. Of het ook de beste film is, dat weet ik nog niet. Maar wat mij betreft krijgt de film toch wel 4 spinnen. René, wat geef jij de film?

R: Zonder al te veel spoilers, deze film brengt de Spider-man terug naar zijn roots; geen Tony Stark, geen modern pak maar een zelf gemaakt pak en een dosis verantwoordelijkheidsgevoel. De emotionele scènes zijn pakkend en geven de film op sommige momenten een goede lading mee, en de humor is prima gedoseerd. Ik geef de film 5 spinnen. Ik heb echt genoten en ga deze film zeker nog een paar keer bekijken.

Onze score

Geef een reactie