Philadelphia – 1001 Films

Nummer 29: Philadelphia (1993) R: Jonathan Demme – Amerika

Naslagwerk: 1001 Films – blz 810

Philadelphia is de eerste grote Hollywoodfilm over de ziekte aids. Er waren voor die tijd al wel kleine, onafhankelijke films gemaakt. De film is mij altijd bij gebleven. Vanwege het onderwerp, de titelsong van Bruce Springsteen, de acteerprestaties. Ik had de film al jaren niet meer gezien en onlangs eens van tv opgenomen. Niet veel later was de film ook de keuze van Zomergast Humberto Tan afgelopen juli. Tan verloor zijn broer aan aids in dezelfde periode als waarin de film gesitueerd is.

Tom Hanks – die voor deze rol zijn eerste Oscar won – speelt Andrew Beckett, een succesvol advocaat dat op een groot en gerespecteerd kantoor werkt. Hij wordt ontslagen als zijn bazen ontdekken dat hij aids heeft. Zij beweren dat hij ontslagen is wegens incompetentie. Hij neemt een andere succesvolle advocaat Joe Miller (Denzel Washington) in de arm en klaagt zijn voormalige werkgevers aan. Miller is homofoob en zit vol vooroordelen. Toch neemt hij de zaak aan en gaandeweg stelt hij zijn vooroordelen bij en krijgt hij steeds meer respect voor Beckett.

Philadelphia is en blijft een ijzersterke film met schitterend acteerwerk van Hanks en Washington maar ook van Jason Robards die de baas van Beckett speelt. Antonio Banderas speelt een kleine rol als Andrew’s vriend. De film ademt de echte jaren 90 sfeer. Voor mijn gevoel lagen sommige zaken er net iets te dik bovenop, waarschijnlijk om het verhaal, de vijandigheid en sfeer te benadrukken maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt door het script en de acteerprestaties. De film liet mij ook deze keer niet onberoerd.

Onze score

Geef een reactie