Michel Versus René – Morbius – 2022 – Netflix

Dit keer bespreken we weer een Marvel-personage, namelijk Morbius. Niet onder de vlag van Disney maar van Sony, die ook nog wat rechten bezit op het personage van Spiderman. Ik kende Morbius niet als karakter en de recensies waren niet mals, de geruchten niet al te best maar ons uitgangspunt is altijd: dat willen we eerst zelf zien.

M: Nou, ondanks die negatieve recensies en de vele klachten (van fans) over de film, moet ik zeggen dat hij me nog meeviel. Ik heb me er eerlijk gezegd best wel mee vermaakt. Ik weet, een film moet wel iets meer hebben om enkel te vermaken maar ik trek deze Morbius beter dan de zoveelste ‘het moet per se grappig zijn- Marvelfilm’ zoals onlangs nog die laatste Thor film. René, wat is jouw eerste indruk?

R: De film is vermakelijk maar het verhaaltje is flinterdun en wat voorspelbaar. Als stripliefhebber is het ook jammer te zien dat er een heel nieuw verhaal is bedacht om het als film te verwezenlijken. Het ontstaan is zoals velen helden en schurken een ongelukje met een ander DNA. Andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld Spiderman en The Lizard. Origineel begon Morbius als vijand van Spiderman en later kwam hij ook kijken bij de vampieren-doder Blade. Een echte traditionele vampier is Morbius echter niet, hij is ontstaan door een experiment en niet door een beet van een andere echte vampier. Morbius heeft een spiegelbeeld en kan tegen zonlicht en knoflook iets wat bij sommige zaken (in de strip) wel grappig word uitgelegd.

Synopsis: Dokter Michael Morbius is ernstig ziek en kampt met een zeldzame bloedaandoening. Om deze ziekte te overwinnen experimenteert hij met geneesmiddelen die gemaakt zijn van vleermuizen. Als hij zichzelf injecteert met een vleermuis DNA serum verandert hij al snel in een bovenmenselijk en vooral bloeddorstig wezen.

M: Tuurlijk, ik zie ook wel dat het een matig script is, veel voorspelbare dingen, weinig humor en misschien iets te serieus maar gek genoeg stoorde mij dat niet in deze film. Het is een ‘origine-verhaal’ als zovelen.

R: Het verhaal is vlot en is echt wel vermakelijk. Ik vond de twee politieagenten overbodig. Ik snap dat daar nog een beetje humor vandaan kwam maar deze personages voelde voor mij geforceerd en te gemaakt. Ik had eerder het idee dat ze in de weg liepen bij de onderzoeken dan dat ze wat toe voegden. In de strips zijn deze twee dan ook niet te vinden.

M: Wat wel goed getroffen is in deze film is het morele dilemma waar Morbius mee kampt. Moet hij zijn menselijkheid behouden en terugvallen naar zijn lichamelijke toestand of moet hij toegeven aan zijn helende dorst naar mensenbloed. En dat zijn goede vriend Milo dat juist niet doet, is misschien niet zo goed uitgeschreven maar wel lekker gespeeld door Matthew Smith. En ook Jared Leto speelt uitstekend. René, vind jij dat ook?

Bron foto: TMDB

R: De anti-held is in. Milo wordt goed neergezet door de voor mij bekende Doctor Who acteur Matthew Smith. Echter, hij krijgt het serum veel later maar ontwikkelt blijkbaar snel en weet alle trucs voor Morbius dit kan. Ik vond ook dit iets te makkelijk en te snel gaan. De grens van hoever kun je gaan laat wel goed zien hoe Morbius in het leven staat.  De vijand was wel erg voorspelbaar wat dat betreft verrast de film mij nergens echt.

M: Wat ik me wel afvraag is wat ze met deze film willen en vooral met het eind. Staat de deur op een kier voor een vervolg? Met de slechte kritieken ligt dat niet voor de hand. Of komt er een samenwerking met het Marvel van Disney? Sony kan nu alleen nog uit de voeten met de personages Spiderman, Venom en Morbius of zijn er meer mogelijkheden. René, vertel het mij?

R: Ik verwachte een link naar de nieuwe Blade film die er aan zit te komen maar hierin werd ik teleurgesteld. Ik begreep de extra scènes niet echt want elke logica ontbrak hierin. Er zijn heel veel helden, antihelden en schurken in het Marvel universum. Ik weet niet wie welke rechten heeft. Sommige pakken slecht uit en andere doen het verrassend goed. Het ligt echt aan het script.

M: Nu is Morbius als film misschien een beetje braaf gebleven terwijl de film en de personages genoeg potentie hebben. Als het script beter was geweest – met name de karakterontwikkeling maar ook de dilemma’s die in de film zitten – dan had Morbius best een goede film kunnen zijn. Wellicht ook wat minder CGI – want ondanks dat die er best goed uitzien, het is wel veel. Vele scènes zitten zo vol met de CGI dat je bijna niet meer naar een film zit te kijken. René, wat vind jij?

R: De CGI stoorde niet maar had makkelijk minder gekund. Je weet dat Morbius net als vleermuizen een radar gebruikt op geluidgolven. Dit is goed zichtbaar gemaakt maar was niet bij elke beweging nodig. Begreep jij trouwens hoe hij kon vliegen? Dat stukje vatte ik niet helemaal. In de strip komt het door zijn holle botten waardoor hij lichter is dan een normaal mens en pas na een flinke dosis mensenbloed kan hij zweven. Zweven is nog anders dan vliegen. Het script is dertien in een dozijn en zoals ik eerder zei het verrast nergens. Jammer want er had veel meer uit dit personage gehaald kunnen worden.  

M: Morbius heeft een vleermuis serum gebruikt maar hij heeft geen vleugels zoals een vleermuis. Is hij een heel moderne of geavanceerde vleermuis geworden misschien? Wie het weet mag het zeggen.

M: Ik zou Morbius 3 sterren geven maar dat hadden er zo maar 3,5 of 4 kunnen zijn als de genoemde punten beter waren uitgewerkt. En jij René?

R: Ik ga akkoord met 3 sterren. Het is leuk kijkvoer maar de film zal verder niet lang in het geheugen blijven.

Onze score

Geef een reactie