Michel Versus René – Black Adam – 2022 – HBO Max

Dwayne Johnson als superheld. Het is even wennen en dat blijft ook zo. Niet dat de film Black Adam nou zo slecht is, maar toch heb je het gevoel dat hij de verkeerde filmset opgewandeld is. Het blijkt een prestigeproject van hem te zijn, want naar verluidt is hij er tien jaar mee bezig geweest op de film van de grond te krijgen.

Bron foto: TMDB

Synopsis: Zo’n 5000 jaar geleden kreeg Teth Adam de magische krachten van de Egyptische goden. Ook werd hij net zo snel gevangen genomen en opgesloten in een tombe. Maar nu is hij bevrijd en klaar om de wereld zijn gerechtigheid te laten voelen.

René, even in het kort. Black Adam is een spin-off van die andere DC-film Shazam toch? En ook Black Adam is een vijand van Superman. Maar wat vond jij eigenlijk van de film?

R: Black Adam is een natuurlijke tegenkracht voor Shazam, ook bekend als Captain Marvel uit de DC-stal. Ik vond de film aan de ene kant puur entertainment maar  aan de andere kant doet het de stripheld geen goed en lijkt alles wel gejat te zijn uit andere films. Zelfs de krachten van de helden kloppen niet of worden in zijn geheel niet uitgelegd. Als strip liefhebber is dit toch de zoveelste DC-Misser.

M: Oke, ik ken de strips niet dus dit soort dingen vallen mij niet op. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik de film Shazam ook nog niet gezien heb.

M: Black Adam is opgebouwd volgens alle mogelijke clichés die we inmiddels kennen van de superheldenfilms. De film heeft een behoorlijk tempo, aardige maar simpele verhaallijn, weinig interessante karakters. Alleen Pierce Brosnan als Dr. Fate – als onderdeel van de Justice Society of America – is een interessant karakter en wat ook leuk is dat de Nederlandse Marwan Kenzari een aardige rol in deze film heeft. Eigenlijk twee rollen, zou je kunnen zeggen. De special effects zagen er wat mij betreft best goed uit. En ach ja de film had best wat korter gemogen maar dat is tegenwoordig standaard bij een beetje Hollywoodfilm.

Bron foto: TMDB

R: Het is niet de eerste keer dat regisseur Jaume Collet-Serra en Johnson samenwerken. Ze deden dit eerder voor de film Jungle Cruise en deel 2 is al aangekondigd. Ook zou je Collet-Serra kunnen kennen van alle samenwerkingen met Liam Neeson. Denk aan films als Unknown, Non-Stop, Run All Night en The Commuter. Hij maakt voornamelijk actiefilms, thrillers, horror maar dus ook familiefilms zoals Jungle Cruise.

Kijk hier naar een clip van de cast van ImdB.

M: Ik heb wel het idee dat de films van DC beter worden. Het laatste nieuws is dat regisseur James Gunn die ook films voor Marvel maakt, de nieuwe creatieve man van DC gaat worden en dat de bezem er flink doorheen gaat. Dat betekent ook dat er geen tweede Black Adam komt – zoals de aftercredit ons beloofd – en dat andere projecten voorrang krijgen. Ik ben wel benieuwd waar dat toe gaat leiden. René jij als Marvel en DC-deskundige, kan daar vast meer over vertellen?

R: Het wordt pittig om de ellende aan DC-films op te vijzelen. Alle films liggen zo ver uit elkaar qua stijlen en inhoud. Als ze het Marvel universum willen imiteren dan is opnieuw beginnen misschien het beste idee, ofwel een complete reboot. Nu is het verband tussen de hoeveelheid aan films van DC soms ver te zoeken. Ik weet niet of de stijl van James Gunn gaat werken op alle DC karakters. De echte stal van DC is al zo’n beetje leeggeruimd en er zijn weinig noemenswaardige karakters over. Ik heb wel begrepen dat Constantine (ja, ook DC) een vervolg krijgt met Keanu Reeves. Een van de weinige films van DC die ik gelukt vond maar waarvan weinige weten dat het karakter ook bij DC behoord. Zoals Blade bij Marvel jaren terug.

R: Qua special effects  is het allemaal in orde maar de invulling van het verhaal en zijn anti- helden is armoedig. De vechtscènes lijken echt 1 op 1 over genomen te zijn van Marvel. Dr Fate is geen tovenaar zoals Dr Strange maar heeft enkel een helm die hem kan laten teleporteren en hem diverse toekomstbeelden kan laten zien. Zichzelf vermenigvuldigen in een gevecht (zoals Dr Strange tegen Thanos) zou Dr Fate in zijn geheel niet moeten kunnen. Waar is Hawk Girl? Dit gevleugelde duo is meestal met zijn tweeën en zijn niet van deze aarde. Waar komen die vleugels vandaan? Black Adam werd opgesloten voor duizenden jaren en toch kon iedereen een zwevende kroon vinden in een bekende grot? Waar zijn de punt oren van Black Adam gebleven? In de strip is ook hij niet van onze aarde. Ondanks de vermakelijke actie en The Rock als antiheld slaat wat mij betreft deze film de plank flink mis.

Zie hier alle vrijwel 1 op 1 overgenomen scènes.

Michel geeft de film 3 sterren en René geeft de film 2 sterren.

Geef een reactie