Ook nog gezien: Soof 3, Bus 657, Kwestie van Geduld en Flee

Je hebt Soof de films en Soof de serie, ik heb alles gezien. En eerlijk is eerlijk, de beslommeringen van Soof, aanstekelijk gespeeld door Lies Visschedijk, zijn aangenaam om naar te kijken. De films dateren uit 2013, 2016 en 2022 en de twee seizoenen van de serie uit 2017 en 2018. Soof 3 vormt een afgerond geheel. Althans, dat is het idee. Je weet het tenslotte maar nooit. Het is nog steeds een komedie al is dit er wel een eentje met een boodschap en dat zorgt voor de nodige emotie. Soof krijgt borstkanker en gaat ondertussen gewoon door met haar hectische leventje totdat het echt niet meer gaat.

Een tijdje geleden schreef ik voor FilmVandaag een recensie van Fall van regisseur Scott Mann. Voor die tijd had hij al wat andere films gemaakt waaronder deze Bus 657. Ik vond deze titel terug op Netflix en besloot hem maar eens aan te zetten. In deze film overvalt een oud-medewerker het casino waar hij werkte. Samen met wat foute vrienden loopt deze overval helemaal uit de klauwen en om te ontsnappen kapen ze bus 657. In dit simpele gegeven vielen mij toch wel de klinkende namen op. Niemand minder dan Robert De Niro, Dave Bautista, Jeffrey Dean Morgan (zat ook in Fall) en Kate Bosworth bevolken de cast. Het is een heel behoorlijke actiefilm, niet extreem spannend maar boeiend genoeg om je er mee te vermaken. Camerawerk is dik in orde. Niets nieuws onder de zon maar verder wel een lekkere film. Gewoon anderhalf uur. De plottwist op het einde is zover gezocht en onwaarschijnlijk, dat dat bijna nog de film om zeep helpt.

Kwestie van Geduld is een twaalf in een dozijn romcom, dit keer over chef-kok Monica (Barbara Sloesen) die Limburg – waar ze is opgegroeid – verruild heeft voor het hippe Amsterdam en aan de vooravond staat van een Bib Gourmand (een halve Michelinster) en een nieuwe zaak. Om dat te bekostigen moet ze terug naar Limburg waar nog een zak met geld op haar ligt te wachten. Over het hoe en waarom van dat geld moet je maar niet teveel vragen stellen. Wat je wel zo uit kunt tekenen is dat Limburg haar uiteindelijk veel meer doet, dan ze in eerste instantie wil toegeven. En dat toevallig haar ex-vriendje daar een rol in heeft, ach, daar is het een romcom voor. We hebben het natuurlijk allemaal al honderd keer gezien en een hoogdravend verhaal is het ook niet, maar toch is deze Kwestie van Geduld best nog wel te pruimen.

Uit dit rijtje is de film Flee wel de meest interessante. Het is dat de film al uit 2021 dateert anders had ik er graag een volledige recensie over geschreven. De Deense regisseur Jonas Poher Rasmussen koos voor een opvallende stijl om deze geanimeerde documentaire over Amin Nawabi te vertellen. In dit waargebeurde verhaal vertelt de inmiddels 36-jarige Amin zijn levensverhaal. Hoe als als jonge vluchteling in Denemarken terechtkwam. Hoe hij zijn land Afghanistan moest ontvluchten voor de oorlog maar ook voor zijn geaardheid. Hij is homoseksueel. Verweven in een stijl van animatie, archiefbeelden en documentaire zien we een aangrijpend verhaal wat behoorlijk binnenkomt. Iets wat je in eerste instantie, gezien de vorm, niet zou verwachten. Ik was erg onder de indruk van deze mooie film, die ik ieder van harte aanbeveel.

Onze score

Geef een reactie