Soldaat van Oranje – 1001 Films

Nummer 31: Soldaat van Oranje (1977) – R: Paul Verhoeven – Nederland

Naslagwerk: 1001 Films – blz 625

Tot 1977 was dit de meest spectaculaire en duurste oorlogsfilm die regisseur Paul Verhoeven maakte. Dat veranderde in 2006 toen hij de oorlogsfilm Zwartboek maakte. In Soldaat van Oranje gaat het over Erik Lanshof (Rutger Hauer) beter bekend als Erik Hazelhoff Roelfzema die samen met zijn medestudenten in het verzet gaan tegen de Duitsers.

Het was lang geleden dat ik de film gezien had en ondanks dat de film uit de jaren 70 is, voelt hij niet echt verouderd aan. Het verhaal focust zich vooral op de vrienden die ieder hun eigen motieven hebben om wel of niet in verzet te gaan. Die karakters worden best goed uitgewerkt. Het verhaal op zich, de avonturen – al dan niet tegen de vijand – zijn soms lastig te volgen en gaan voor mijn gevoel een beetje van de hak op de tak.

Voor mij persoonlijk is de dansscène tussen Hauer en de Lint een van de beste. Naast dat hij mooi en strak – denk aan choreografie en cameravoering – is uitgevoerd, voelt hij ook aan als een sleutelscène van de film.

De film betekende de grote doorbraak voor zowel regisseur Verhoeven als voor scenarist Gerard Soeteman en hoofdrolspeler Hauer. Naast Hauer hebben Jeroen Krabbe, Derek de Lint en Dolf de Vries rollen in de film. De film wordt nog altijd gezien als één van de beste Nederlandse oorlogsfilms. Regisseur Paul Verhoeven staat naast deze film met nog vijf films in dit naslagwerk.

Onze score

Geef een reactie