Michel Versus René – Renfield – 2023 – Bioscoop

Dit keer zagen wij de komische horrorfilm Renfield; over het hulpje van Dracula. Deze Renfield (Nicolas Hoult) zit in een toxische relatie met hem en probeert door middel van een praatgroep onder zijn macht vandaan te komen. Ondanks de krachten die hij van hem gekregen heeft – daarvoor moet hij eerst wel wat insecten oppeuzelen – en zijn onsterfelijkheid, is hij het opkalefateren van zijn meester en het aanbrengen van onschuldige slachtoffers meer dan zat. Maar goed, dat laat Dracula (Nicolas Cage) natuurlijk niet zomaar gebeuren. Wat volgt is een bizarre mix van humor, actie, horror en heel veel bloed. Inclusief CGI-effecten die eerder passen bij een videogame dan bij deze film. René, wat was jouw eerste indruk?

R: Ik vond het een zeer vermakelijke film. Het viel mij op dat er een soort groene tint werd gebruikt waardoor gezichten er wat lijkachtig uitzagen. Cage in de rol van de beroemde Dracula verraste mij op een goede manier.

M: Grappig dat je dat zegt, het was namelijk een langgekoesterde wens van Cage om die rol eens te spelen. Zijn oom Francis Ford Coppola, regisseerde namelijk Bram Stoker’s Dracula uit 1992 en de studio wilde destijds Cage in die productie. Niet in de rol van Dracula maar wel een rol. Coppola stak daar een stokje voor na de ‘slechte samenwerking’ in zijn eerdere film Peggy Sue Got Married uit 1986.

M: Tijdens de film zei jij dat met name de ‘over the top’-actie wel iets weg had van een strip. Ik las inderdaad ergens dat ene Robert Kirkman, die ook de strips voor The Walking Dead bedacht, met het idee voor Renfield kwam. Je gevoel zat dus goed De actie is behoorlijk overdreven met een overdaad aan bloed. De speciale effecten zien er ook wel een beetje goedkoop uit maar misschien was dat wel juist de bedoeling.

R: Het was dus nog niet een volledige strip maar zou dat nu makkelijk kunnen worden. Alles is heerlijk over de top, afgerukte ledematen en  fonteinen van liters en liters bloed zoals men die kent uit de Manga films. Humor maar niet op een storende manier aanwezig. Het hulpje van Dracula die in een praatgroep zit voor onderdrukte mensen vond ik leuk gevonden. Cage word uitgenodigd bij dit groepje binnen te komen en tja als een vampier wordt uitgenodigd, is hij vrij te pakken wat hij wil, wat ook op een Cage manier gebeurd. De CGI bloed effecten passen op de een of andere manier en storen niet. Het geeft het allemaal het komische tintje mee. Renfield probeert met een zelfhulpboek onder het juk (de macht) van Dracula uit te komen.

M: Het is wel een beetje veel; de verhaallijn tussen Dracula en Renfield, een lijntje tussen de politieagente Rebecca (Akwafina) en dan ook nog een lijntje met een misdaadfamilie onder leiding van Lobo (Shohreh Aghdashloo). Cage is lekker op dreef maar gaat met zijn spel net niet helemaal los, Hoult trekt de hele tijd hetzelfde gezicht en deed me met zijn spel, mimiek en timing steeds denken aan Hugh Grant. Awkwafina speelt eigenlijk altijd dezelfde rol. Steeds een ander personage maar steeds de grofgebekte en luide stand up comedian die ze eigenlijk is. René, wat vind jij van de acteurs?

R: Ik ben niet zo’n fan van Awkwafina. Misschien komt het inderdaad omdat ze vaak hetzelfde speelt.  Ik vond haar ook in de actie scènes niet goed overkomen. Een lichtgewicht tussen de keiharde actie. Hoult doet zijn ding met een droge instelling maar de timing is goed waar het grappen en actie betreft. Tijdens een sprong van hem dacht ik ineens hé, hij speelt ook Beast in de X-Men en dit bleek nog waar ook. Hoult is zo’n acteur die niet opvalt maar wel goede rollen vertolkt in heel veel films en je je altijd afvraagt waar ken ik hem toch van? De hysterische Cage met alle klassieke Dracula dialogen is super geslaagd. Overacting en met zichtbaar plezier in zijn rol wat je ook ziet in de diverse making of clips.

M: Wat verder niet wegneemt dat het wel een leuke film is om te kijken. De film neemt zichzelf niet te serieus en met een speelduur van 90 minuten dus ook niet te lang. Als we nog even kijken naar de regisseur Chris McKay, het meest bekend van zijn The Lego Batman Movie – met nog best aardige recensies – die heeft nog niet echt een indrukwekkend cv dus met dat in ons achterhoofd moeten we de lat ook niet al te hoog leggen. Ik zou denk ik uitkomen op een nette 3 sterren. En jij René?

R: Ik doe er een half sterretje bij. 3.5 ster. Het is een film, uniek in zijn soort. Je vindt het leuk of totaal niet. Ik heb mij goed vermaakt en de speelduur is inderdaad prima. Dit was een soort The Mask meets Buffy the Vampire Slayer in From Dusk Till Dawn in overdrive.

M: Haha, die is grappig gevonden. Oke, 3,5 ster voor Renfield. De film is nu te zien in de bioscoop.

Onze score

Geef een reactie