LBJ – 2016 – Bioscoop

De politieke film van regisseur Rob Reiner over Lyndon B. Johnson dateert al van 2016 maar is sinds kort pas in de Nederlandse bioscopen te zien. Zegt dat iets over de film of is het gewoon toeval?

Lyndon B. Johnson (Woody Harrelson), is de senator uit Texas, die het in de strijd om het presidentschap opnam tegen de knappe en charismatische John F. Kennedy maar verloor. Toch maakte Kennedy Johnson zijn vice-president. Een ondankbare taak zo bleek, want het werd hem vanuit het kamp Kennedy erg lastig gemaakt. Maar op 22 november 1963 werd Kennedy vermoord en nog dezelfde dag werd Johnson daarmee de 36e president van Amerika.

Johnson werd zo eigenlijk een beetje president tegen wil en dank want de erfenis van Kennedy was ook een lastige. Kennedy had zich net gemengd in de Vietnam oorlog. Maar hij had ook de Civil Rights Act of 1964 opgezet die de segregatie moest afschaffen. De Vietnam oorlog zette hij door met al gevolgen van dien. Daar werd hij uiteindelijk ook op afgerekend. Maar de Civil Rights Acts leverde hem weer veel krediet op. Al blijft onbekend waarom hij zich daar zo om bekommerde. Johnson stond bekend als iemand die persoonlijk niet veel gaf om rassenongelijkheid.

Regisseur Reiner lijkt vooral de goede kant van Johnson te willen belichten. Dat is een keuze. Het levert in ieder geval een redelijk amusante film op waarin Harrelson (door make-up bijna onherkenbaar) heerlijk kan schmieren als de botte president. Een solide verhaal met dito acteerwerk. Verder een weinig interessant politiek verhaal. Om het allemaal wat scherper en spannender te maken ligt de focus ook vooral op de rivaliteit tussen de Kennedy’s en Johnson.

LBJ draait momenteel in de bioscoop

Filminformatie: LBJ – 2016 – R: Rob Reiner – Duur: 98 minuten – Genre: Politiek Drama – Cast: Woody Harrelson, Jennifer Jason Leigh en Bill Pullman.

 

 

 

 

Onze score
Samenvatting
Datum
Film
LBJ - 2016 - Bioscoop
Beoordeling
31star1star1stargraygray

Geef een reactie