The Great Train Robbery – 1001 Films

Nummer 2: The Great Train Robbery (1903) R: Edwin S. Porter – Amerika

Naslagwerk: 1001 Films – bladzijde 23

“Wij vinden dit in elk opzicht absoluut beter dan alle andere films die ooit gemaakt zijn” – Edison Company Catalog – 1904

Zoals Le voyage dans la Lune gezien werd als de eerste sciencefiction film zo werd The Great Train Robbery gezien als de eerste western. Historisch gezien is dit niet helemaal waar maar door alle ingrediënten wordt dit nog altijd zo gezien.

De film werd in 1903 door de Edison Company gemaakt  en was het grootste kassucces uit de beginperiode van de Amerikaanse film. Opvallend is dat er echt een verhaal wordt verteld. Er is dus echt een script geschreven met als doel verschillende scènes te kunnen laten zien. Verder werden ook hier weer voor die tijd baanbrekende film technieken toegepast. Ook werd het publiek echt bij de film betrokken door een pistoolschot dat vanaf het doek recht op het publiek wordt afgevuurd.

Op YouTube is de meest complete versie van 12:10 minuten te vinden. Inclusief het schot op het publiek aan het einde van de film. De film kent inderdaad elementen van de hedendaagse western. Gelukkig is de muziek score voor korte en lange speelfilms in de loop van ruim 115 jaar beter geworden. Want 12 minuten een kerkorgel doet een mens geen goed en was voor deze film en een slechte keuze en geen toegevoegde waarde.

Onze score

Geef een reactie