De Beste Films van 2015 (Volgens Michel)- Archief

Het lijkt dit jaar stil te zijn geweest op mijn blog. Dat klopt maar ik heb er niet minder films om gezien. De voornaamste reden is dat ik nu ook voor een extern filmblog films bezoek en recenseer en daarom bijna niet meer toe kom aan mijn eigen blog. Een TOP 10 heb ik zeker kunnen maken. Ik noem ze van nummer 10 naar nummer 1.

10. Our Little Sister / Umimachi Diary – 2015 (Japan)

Deze prachtige Japanse film kon mij wel bekoren. Mijn recensie voor FilmVandaag lees je hier.

9. Dark Places – 2015 (USA)

Intrigerende thriller die een beetje onopgemerkt is gebleven. Mijn recensie voor FilmVandaag lees je hier.

8. Whiplash – 2014 – (USA)

Een film die net op de scheidslijn van 2014 en 2015 ligt maar simpelweg te goed is om in deze lijst te negeren.

7. Still Alice – 2014 – (USA)
Ontroerende film die ik op het IFFR 2015 zag.

6. What We Did on Our Holiday – 2014 (UK)


Met afstand de leukste Britse komedie die ik dit jaar gezien heb. Mijn recensie voor FilmVandaag lees je hier.

5. American Sniper – 2014 – (USA)

Ondanks alle kritiek is dit toch gewoon een goede film met een meer dan uitstekende Bradley Cooper in de hoofdrol.

4. Nightcrawler – 2014 (USA)Een film die net op de scheidslijn van 2014 en 2015 ligt maar simpelweg te goed is om in deze lijst te negeren.

3. The Gift – 2015 – (USA)


Dit was eindelijk weer eens psychologische thriller waarvan je de hele tijd denkt: hoe zit het en waar gaat het heen.

2. Sicario – 2015 – (USA)


Het is geen toeval dat de nieuwe Denis Villeneuve zo hoog eindigt. Vorig jaar stond zijn Prisoners al in mijn TOP 10 over 2014. Met deze laat hij zien hoe goed hij eigenlijk is. ijzingwekkend in alle opzichten met een geweldige soundtrack.

1. Turist –  2014 (Zweden)

De absolute nummer 1 in de lijst. Het uitgangspunt is ijzersterk en in combinatie met spel, camerawerk, muziek en dialoog is een dit een film die nog dagen in je hoofd blijft rondspoken.

2015 was zeker geen slecht filmjaar. Ik heb dit jaar meer films dan ooit gezien maar was toch verbaasd dat er zo weinig echt goede films – top 10-werk – overbleven. Natuurlijk heb ik een aantal films gemist maar ook films die echt in alle eindejaarslijstjes terug kwamen konden mij niet bekoren of haalden het net niet.

Voorbeelden zijn Mad Max: Fury Road. Duidelijk geval visueel spektakel boven verhaal.
Birdman. Veel te gehypt. Niet slecht maar zeker niet het meesterwerk waar het voor door moet gaan. Inherent Vice. Persoonlijk heb ik wel genoten van de nieuwe Paul Thomas Anderson. Maar net te moeilijk, te lastig, te vreemd en te moeilijk om de TOP 10 te halen. Ik denk wel dat deze film een cultstatus gaat krijgen.

Op naar filmjaar 2016 !                           
                             Onze score

Geef een reactie