All the President’s Men – 1001 Films

Nummer 18: All the President’s Men (1976) R: Alan J. Pakula – Amerika

Naslagwerk: 1001 Films – blz 602

In de jaren ’70 van de vorige eeuw waren de politieke thrillers ontzettend populair. En dat niet alleen, de meeste waren ook nog eens erg goed. Naast All the President’s Men maakte regisseur Pakula twee jaar eerder ook al een politieke thriller. Namelijk The Parralax View (1974). De eerste is opgenomen in dit naslagwerk.

Het verhaal mag bekend zijn maar toch nog maar even in het kort. Na een inbraak in het Watergategebouw is journalist Bob Woodward (Robert Redford) van de Washington Post er al eerste bij om in deze zaak te duiken. Samen met zijn collega Carl Bernstein (Dustin Hoffman) en hoofdredacteur Ben Bradlee (Jason Robards) halen ze de feiten boven tafel. Er is een belangrijke informant onder de naam Deep Throat (Hal Holbrook) die ze daarbij helpt. Uiteindelijk leidt het tot het aftreden van president Richard Nixon.

Het is tegelijkertijd een film over politiek en over onderzoeksjournalistiek. Als je een beetje geïnteresseerd bent in (onderzoeks)journalistiek zoals ikzelf dan is dit een film om van te smullen. Dan heb je ook nog een mooi stukje Amerikaanse politieke geschiedenis. Wat wil je nog meer? Redford en Hoffman zijn meesterlijk als de twee journalisten. Het is interessant, spannend en meeslepend. En dat terwijl iedereen de afloop al kent. Een knappe prestatie.

Regisseur Pakula was genomineerd voor Beste Regisseur maar won die niet. Jason Robards won wel een Oscar voor Beste Bijrol.

Van deze film heb ik een Special Edition DVD met vele extra’s waaronder een Making Off, vele interviews en audiocommentaar gedurende de hele film van regisseur Pakula zelf. Wat me wel opviel is dat er heel veel donkere stukken in de film zitten die qua beeld niet echt heel duidelijk zijn. Ik weet niet of dat ook in de originele print zit of dat het aan de dvd-uitgave ligt? Ik kan altijd nog eens op zoek gaan naar een Blu-ray versie van de labels Masters of Cinema of Criterion.

Onze score

Geef een reactie