Seconds – 1001 Films

Nummer 17: Seconds (1966) R: John Frankenheimer – Amerika

Naslagwerk: 1001 Films – blz 447

Voordat regisseur Frankenheimer de film Seconds maakte had hij al twee ijzersterke films afgeleverd. Te weten Birdman of Alcatraz (1962) en The Manchurian Candidate (1962). De laatste staat ook in dit naslagwerk.

Deze film is beduidend minder bekend. Ik weet nog dat ik deze film volledig op de bonnefooi in het Eye ging bekijken. Als ik de kans krijg een filmklassieker op het grote witte doek te bekijken dan doe ik dat. De film is lang verguisd geweest maar geldt inmiddels als een cultklassieker. Het is leuk dat ook cultfilms in dit naslagwerk zijn opgenomen.

De film gaat over een man, Arthur Hamilton (John Randolph) die zijn eigen leven inruilt voor een ander leven. Minder burgerlijk en juist meer spanning. Dit wordt hem aangeboden door een duistere organisatie die Het Bedrijf heet. Acteurs die in Hollywood op de zwarte lijst stonden leren de man hoe hij de knappe en getalenteerde schilder Tony Wilson (Rock Hudson) kan worden. De man kan zich niet houden aan de onconventionele levensstijl van Het Bedrijf. De film verandert dan in een kafkaëske nachtmerrie.

Het is met recht een beangstigende thriller die met name door het camerawerk van James Wong Howe pas echt tot zijn recht komt. Jerry Goldsmith tekende voor de soundtrack die ook zeker bijdraagt aan het paranoïde gevoel dat de film oproept.

Toen ik jaren later voor Filmvandaag een film (Self/Less) ging bekijken en recenseren moest ik vrijwel meteen aan Seconds van Frankenheimer denken. Als je de recensie wilt lezen dat kan hier. Self/Less kun je op Netflix kijken maar ik raad je aan om eerst Seconds van Frankenheimer te bekijken. Zo zie je maar weer hoe je kennis van filmklassiekers altijd weer van pas komt.

Onze score

Geef een reactie