Rocco e i suoi fratelli – 1001 Films

Nummer 19: Rocco e i suoi fratelli (1960) R: Luchino Visconti – Italië

Naslagwerk: 1001 Films – blz 367

De Italiaanse regisseur Visconti die met nog drie andere films in dit naslagwerk is terug te vinden gaat met deze film naar zijn uitbundige kant van regisseren. Voorheen waren het voornamelijk neorealistische films. In deze uitbundige film volgen we een Siciliaanse familie die naar Milaan trekt en die daar ontheemd en door schulden en seks uit elkaar valt.

De Franse acteur Alain Delon speelt Rocco Parondi, één van de broers binnen het gezin en die al zijn geluk opoffert om de familie bij elkaar te houden. Ook Claudia Cardinale heeft een kleine rol als Ginetta. De film geeft een mooi beeld van een Italiaans gezin dat moeite heeft om te overleven. Ondanks dat sommige rollen iets ‘over the top’ gespeeld worden is het wel een geheel en speelt ieder zijn rol geloofwaardig. Het is een lange, drukke maar enerverende film die zeker gezien mag worden.

De film is uitgebracht op het Masters of Cinema label in een gerestaureerde versie. De versie die ik gezien heb was destijds op Canvas. Onbekend of dat een gerestaureerde versie geweest is.

De Amerikaanse regisseur Francis Ford Coppola was zo onder de indruk van deze film dat hij de componist Nino Rota vroeg voor zijn film The Godfather (1972).

Onze score

Geef een reactie