Pieces of a Woman – 2020 – Netflix

Zelden ben ik zo ongemakkelijk en beklemmend een film ingegaan als Pieces of a Woman, de door Netflix aangekochte film van de Hongaarse regisseur Kornél Mundruczó en schrijver en vrouw van, Kata Wéber. Een ongekend Amerikaans debuut.

Martha (Vanessa Kirby) en Sean (Shia LaBeouf) zijn een stel die hun eerste kindje verwachten. De film opent als we Sean, een bouwvakker op zijn werk in de haven zien. Hij wil snel naar huis want Martha kan ieder moment bevallen. Eenmaal thuis beginnen de weeën en wordt de verloskundige gebeld. Die is op dat moment bezig met een bevalling en daarom stuurt ze iemand anders. Dat loopt heel anders dan verwacht.

Doorgaans verloopt een bevalling in een film in een poep en een scheet. De vliezen breken, ze puft een paar keer, slaakt wat kreten en hop, daar is het kind. Dat het in werkelijkheid een lang en pijnlijk proces is laat deze film zien. Het is zo intiem en zo realistisch dat je als kijker bijna het gevoel krijgt dat je er niet bij mag zijn. Dat je er niet bij wilt zijn. Kirby, die zelf nooit bevallen is, speelt dat heel geloofwaardig. Boerend en kreunend loopt ze door het huis. Soms high van de hormonen. Soms lief en teder. Soms boos en wild. Sean loopt er maar verloren bij. De baby komt ter wereld maar dan gaat het mis. De verloskundige doet wat ze kan maar de baby is niet meer te redden. Pas na dertig minuten komt de titel in beeld.

Daarna volgen we het stel in hun verdriet. Ieder op hun eigen manier. De toch al broze relatie die continue onder druk staat – niet in de laatste plaats door de hautaine schoonmoeder – (Ellen Burstyn), klapt uit elkaar. Martha zwelgt in verdriet en in ontkenning. Alsof er niets is gebeurd, keert ze terug naar haar werkplek. Sean zich verliest in betekenisloze seks. En drank en drugs. De moeder van Martha, een harde en rijke dame, wil alleen maar dat de verloskundige veroordeelt wordt. Martha en Sean proberen weer nader tot elkaar te komen maar loopt uit de hand als een vorm van genegenheid uitmondt in een een bijna aanranding.

Het is een persoonlijke film van de regisseur en de schrijver die zelf een miskraam kregen en dat ook wegstopten. Aanleiding was een brief die Katá geschreven had over de aanvaring met haar moeder daarover. Het uitgangspunt en de eerste helft van de film zijn sterk en het is daarom jammer dat de film uiteindelijk toch een beetje verzandt in een rechtszaak waarbij de verloskundige moet boeten. Het lijkt op dat moment wel twee verschillende films te zijn. Mooi gekozen is wel het symbolische einde van de film.

Kirby won een prijs voor beste actrice op het filmfestival van Venetië. Mondruczó won voor beste film. Pieces of a Woman is een indrukwekkende film die imponeert door het acteerwerk en het thema. Dat het script twee verhalen wil vertellen is jammer want de film was sterker geweest als de focus alleen op het koppel was gebleven.

3,5 ster

Onze score

Geef een reactie