The Dark and the Wicked – 2020 – Bioscoop/Pathé Thuis

The Dark and the Wicked is de zoveelste conventionele horrorfilm maar beperkt de ‘jumpscares’ tot een minimum en zet veel meer suggestie in dan gewoonlijk. Weet de film daarmee boven de middelmaat uit te komen, of niet?

Het verhaal speelt zich af op een boerderij in het diepe zuiden van Texas. Daar ligt een man op sterven. Zijn vrouw en verpleging zijn bij hem. Als zijn volwassen kinderen Louise (Marin Ireland) en Michael (Michael Abbott jr.) langskomen, draagt moeder (Julie Oliver-Touchstone) hen op weg te gaan. Al snel blijkt er meer aan de hand te zijn en hangt er een dreiging boven de boerderij.

De film kiest voor een rustige opbouw. De vreemde momenten bouwen zich langzaam op en lang blijft onduidelijk welke duistere macht er rond de boerderij heerst. Qua opbouw is de film niet heel anders dan de meeste horrorfilms maar de schrikmomenten die er in zitten zijn dan wel effectief en soms behoorlijk eng.

Als de kinderen het dagboek van moeder vinden met onheilspellende berichten zou je als kijker denken: wegwezen! Als zich dan ook nog eens een priester aandient bij het niet gelovige gezin, zijn de rapen gaar. De rode draad lijkt dan ook het geloof enerzijds en de ongelovigen anderzijds te zijn. De sfeer is goed getroffen, een verafgelegen boerderij in een donkere omgeving, een overzichtelijk aantal personages en meer suggestie dan echte horror.

Tilt dat de film boven de middelmaat uit? Nee, helaas niet. Maar de echte horrorliefhebber zal zich er best mee vermaken. Regisseur Bryan Bertino maakte eerder de horrorfilms The Strangers (2008) en Monster (2016) en lijkt zich vooralsnog alleen op dat genre vast te leggen.

2,5 ster

Onze score

Geef een reactie