Summerland – 2020 – DVD en Blu-ray

Als schrijfster Alice Lamb (Penelope Wilton) tijdens het schrijven gestoord wordt door twee kinderen aan de deur, zien we dat ze niet dol is op kinderen. In een flashback zien we de jonge Alice (Emma Arterton) wederom in een scène dat illustreert dat ze toen ook al niet dol op de jonge wezentjes was. Toch wordt ze er in het midden van de Tweede Wereldoorlog plots mee geconfronteerd als ze de jonge, uit Londen afkomstige Frank (Lucas Bond) onder haar hoede moet nemen. Daar waar de oorlog op het platteland nauwelijks waarneembaar is, zo heftig zijn de bombardementen daar. Natuurlijk ziet ze dat helemaal niet zitten en ze heeft er ook geen tijd voor. Maar tijd om te protesteren is er niet. De vrouw die de jongen aflevert is al weer verdwenen.

Natuurlijk ontdooit Alice na verloop van tijd en door het ventje komen er herinneringen van vroeger naar boven die we in een raamvertelling in de vorm van flashbacks zien. Frank leert tevens op school Edie (Dixie Egerickx) – een overtuigende rol – kennen. Een eigenzinnig meisje die in alles en iedereen een gevaar ziet.

Alice die wetenschappelijke boeken schrijft heeft het met Frank over fata morgana’s. Een nog nieuw fenomeen die als metafoor moet dienen voor de dramatische ontwikkelingen in het verhaal.

Gaandeweg wordt het geheim van Alice en haar afkeer van kinderen uit de doeken gedaan. Het is misschien wel aardig om niet alles in het verhaal te verklappen. Persoonlijk zag ik het het niet helemaal aankomen maar ik hoor ook andere geluiden.

Het neemt niet weg dat schrijfster en debuterend regisseur Jessica Swale ons een fijne, sfeervolle film voorschotelt. Kleine minpuntjes zijn dat Arterton als de jonge Alice misschien net iets te vriendelijk oogt om een vervelend mens neer te zetten. En dat Bond als Frank net iets te eendimensionaal acteert. Voor een jongen die net uit Londen komt ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en de bombardementen, komt hij iets te ongeloofwaardig over. De raamvertelling in het verhaal is wellicht net iets teveel bedacht en te toevallig maar het zijn allemaal kleine kanttekeningen bij een film die verder prima te genieten is.

3 sterren

Label: The Searchers

Met dank aan: Triple P Entertainment

Onze score
Samenvatting
Datum
Film
Summerland - 2020 - GB - R: Jessica Swale
Beoordeling
31star1star1stargraygray

Geef een reactie