Michel Versus René – Suicide Squad – Bioscoop

We gaan eindelijk weer een bioscoopfilm bespreken. Dit keer de reboot van de originele Suicide Squad uit 2016 van regisseur David Ayer. Niet de meest voor de hand liggende keuze voor een DC-film maar desalniettemin toch een bescheiden hit in de bioscoop. Margot Robbie als Harley Quinn viel in deze film het meest op en dus kreeg ze haar eigen film namelijk Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn die als snel werd omgedoopt tot Birds of Prey. Ayer was uiteindelijk ook zelf ontevreden over de film omdat Warner Bros. 10 weken van re-shoots verlangde en daardoor kwam de film, veel te ver van wat Ayer voor ogen had te staan. En nu mag regisseur James Gunn die toch vooral films voor concurrent Marvel films maakte – Guardians of the Galaxy – het nog eens proberen.

René aan jouw de eer als comic-liefhebber om de karakters te introduceren en de belangrijkste verschillen van de film uit 2016 en nu te duiden.

R: Haha en bedankt hé. Ik zal mij beperken tot de hoofdkarakters.

*Harley Quin ooit het liefje van The Joker maar uiteindelijk een solo-personage die knettergek is. Hierdoor heeft ze geen echte angst en in combinatie met haar vechtkennis is ze een geduchte tegenstander. Haar soms kinderlijk onschuldige kijk op zaken maakt haar soms extra komisch.

*Kolonel Rick Flag is een militair en zo gedraagt hij zich ook. Orders zijn toch orders? Hij werkt samen met Amanda Waller om the Squad leiding te geven. Al merkt hij al snel dat ook hij een pion in een gevaarlijk spel is.

*Polka dot man is een beetje loser met een moeder complex die (echt waar) gekleurde stipjes kan afschieten. In de strip is dit echt een van de vele mislukte karakters. Wellicht dat Gun hem daarom erbij heeft betrokken.

*Rat Catcher 2 de dochter van de inmiddels overleden Rat Catcher. Manipuleert ratten met techniek zodat ze doen wat zij haar opdraagt. Heeft een trouwe rat (Sebastian) als vriend en is altijd bij haar.

*Bloodsport is een professional moordenaar die ooit bijna Superman vermoordde door gebruik te maken van een kogel gemaakt van Kryptonite. Alles in zijn handen kan een wapen worden.

*Peacemaker is hetzelfde als Bloodsport maar dan veel beter. Althans dat zegt hij zelf. Hij doet werkelijk alles voor de vrede ook al moet hij daarvoor kinderen en vrouwen vermoorden. Tussen hem en Bloodsport is er altijd competitie.

*King Shark is een menselijke haai. In de strip is dit een tegenstander van formaat maar in de film heeft hij een wat kinderlijk IQ. Meesterlijk stem gegeven door Sylvester Stallone. We zien hem mensen eten en door midden scheuren onder de vriendelijke uitspraak ‘Mjam Mjam’. King Shark is oersterk en vrijwel onkwetsbaar en er word gedacht dat hij een halfgod is maar in de strip zijn er diverse versies van King Shark met allemaal verschillende ‘origine-stories’.

Ze zijn allemaal op een missie gestuurd door *Amanda Waller. Deze dame gaat over lijken om haar doel te bereiken. En het is haar idee om bij iedereen een explosief in de nek aan te brengen waardoor zij hen kan dwingen om de missies uit te voeren. Niet mee werken betekent: boem! Geen hoofd meer en geen lid meer van the Squad.

M: Als ik dan toch even mag terugkomen op de film uit 2016, die ik destijds ook in de bioscoop zag, was dat ik dat ook al wel best een vermakelijke film vond. Met namen als Will Smith als Deadshot, Jared Leto als The Joker en als al eerder gezegd Margot Robbie als Harley Quinn. En Viola Davis als Amanda Waller, die ook in de nieuwe film zit. Het enige verschil is dat de karakters wat vlakker zijn – met uitzondering van Harley Quinn – en dat de dialogen en de humor wat minder aanwezig zijn. Wat dat betreft kun je dat wel aan een regisseur als Gunn overlaten. Dat zag je natuurlijk ook al wel in de Guardians-films

R: De humor is in dit deel beduidend beter en gevatter. In het begin dacht ik dat het te veel humor was. Zo van, er moet maar iets komisch gezegd worden. Uiteindelijk werkte het wel en gaf het mij wel wat grinnik momenten. De film in zijn geheel is beter dan zijn voorganger. De acteurs lijken enorm veel plezier te hebben en de chemie tussen allemaal is dan ook uitstekend.

Opgelet: vanaf hier spoilers!!

M: In deze nieuwe versie begint de film met een team die een geheime missie moet uitvoeren maar dat blijkt slechts een afleiding te zijn waarbij het team waar het echt om draait geïntroduceerd wordt. Dat vond ik op zich wel een leuke vondst. Dit team is met recht, een raar clubje bij elkaar. Maar de meest bijzondere is wel King Shark. In de trivia las ik dat Gunn weinig moeite had om Stallone over te halen en dat hij voor het karakter slechts de stem hoefde in te spreken. Wat me ook opviel was dat Harley Quinn er als personage anders uitzag dan dat we haar in de eerste films hadden gezien. Ik las ook in de trivia dat haar uiterlijk nu dichter bij het originele stripverhaal komt.

R: Peacemaker werd zo goed neergezet door John Cena dat dit personage een eigen film gaat krijgen. Dat is best knap, nogmaals Gunn weet de mindere personages uit de DC-stripwereld goed neer te zetten. Benieuwd of hij in de toekomst Kalenderman, Kiteman of Clockman gaat gebruiken. Voor rare karakters zit je bij DC wel goed.

M: Uiteindelijk is het verhaal in deze film ook niet bijster interessant en wordt ook niet alles even duidelijk. Ben jij dat met me eens René?

R: De missie is een geheim lab vernietigen. Wat daar is en door welk land dit eigenlijk veroorzaakt is is best wel een verrassing. Oké, een gigantische zeester die een stad sloopt was misschien te, maar de manier waarop het verslagen werd was zeker de moeite waard. De CGI in de film stoorde mij niet en er is best veel gebruik gemaakt van zogenaamde praktische effecten. De rol van Peter Capaldi als de perverse Thinker is er een van toegevoegde waarde. Drie jaar lang was hij Doctor Who maar nu laat hij zien ook een wat minder correct persoon te kunnen spelen. De wat kleine plotwendingen in het verhaal werken naar mijn mening goed.

M: Ik denk dat deze versie van Suicide Squad net wel iets beter is dan het origineel maar was het echt nodig om deze opnieuw te maken? Natuurlijk wel met veel andere karakters en een ander verhaal, maar toch.

R: Bij de eerste film was ik teleur gesteld. Bij deze tweede was ik blij verrast. De zwarte humor beviel mij. Peacemaker en Bloodsport die een heel kamp uitroeien en elkaar proberen af te troeven heeft een nogal wrede uitkomst. Wat ik wel heb (en ook in de stripversies), het is een superhelden universum. Dus waar is Superman,Batman de Justice Leaque? Een enorme zeester bedreigd de aarde maar we moeten gered worden door criminelen? Die logica ontgaat mij altijd maar misschien denk ik er te veel over na. Anyway, King Shark’s Stallone heeft mijn hart gestolen. Mjam Mjam, Eat Friends? No?

M: Oh, en blijf vooral even zitten tot na de aftiteling want net als bij Marvel worden we nog ergens op getrakteerd.

R: Ja. en dat had ik niet verwacht het lijkt toch een beetje dat ze dat idee gepikt hebben van Marvel. Sommige scènes lijken ook best op elkaar.

Voorbeeldje.

Avengers: Captain America roept naar Hulk, Hulk!, Smash monsters! en geeft de rest tactische instructies.

Suicide Squad: Bloodsport roept naar Nanaue, Nanaue, Eat Monster! en geeft de rest tactische instructies.

Zo herkende ik meer scènes. Ik heb misschien te veel superheldenfilms gezien. Wellicht herkennen de lezers ze ook?

Wij geven deze nieuwe versie 3,5 sterren. Heerlijk vermaak en lekker gaan genieten.

Onze score

Geef een reactie