Gaslight – 1940 – R: Thorold Dickinson – Filmklassiekers

Gaslight is een Engelse romantische komedie met thriller elementen. Eigenlijk was ik in de veronderstelling dat ik naar de ’44 Hollywood versie zat te kijken – voor de 1001 Films lijst – toen ik er achter kwam dat dit het origineel uit 1940 is.

Bella Mallen (Diana Wynyard) wordt het hof gemaakt door de aantrekkelijke maar vreemde Paul (Anton Walbrook) die meer interesse in haar juwelen dan haarzelf heeft. Tien jaar eerder vermoordde hij haar tante in een poging om haar kostbare diamanten te stelen. Hij probeert haar en haar omgeving te laten denken dat ze krankzinnig wordt om zo ongestoord op zoek te kunnen gaan naar juwelen. Zijn plan mislukt omdat Rough (Frank Pettingell) hem herkent en hem zo kan stoppen en haar kan redden.

Ik vond het een fijne film met leuk spel en een aardig verhaal.

Ik zag een uitstekende BFI versie met schitterend beeld en geluid. Ik heb persoonlijk erg genoten van deze film. Nu dus nog de beoogde versie uit 1944 bekijken voor mijn 1001 Films overzicht.

Onze score

Geef een reactie