Michel Versus René – Free Guy – Disney+

Free Guy van regisseur Shawn Levy kende een bioscooprelease maar was desondanks toch vrij snel te zien op Disney+. Deze film stond al een tijdje op ons lijstje en de vraag is: zijn we tevreden?

Levy ken je misschien het best van met name komedies zoals de Night of the Museum-films met Robin Williams of The Internship met Vince Vaughn en Owen Wilson. Hij regisseerde ook afleveringen voor de serie Stranger Things.

In het kort gaat het in Free Guy om Guy (Ryan Reynolds) die een NPC (Non-Player-Charater) is, in een Grand Theft Auto-achtige game namelijk Free City.

Dit weet hij echter niet en zo leeft hij zijn leven. Hij beleeft dagelijks bijna iedere dag hetzelfde en de meest gekke dingen (schietpartijen, auto-achtervolgingen en een bankoverval) neemt hij voor lief. Normaal gesproken is hij in deze game eigenlijk een soort figurant. Hij maakt geen deel uit van het grote geheel. Totdat hij smoorverliefd wordt op Millie oftewel Molotovgirl (Jodie Comer), een echt karakter in de game. De echte karakters dragen een virtualrealitybril die een heel andere wereld schept. Als Guy per ongeluk zo’n bril opzet beseft hij dat er veel meer mogelijk is en er een heel andere wereld bestaat. Voor de spelers van het spel gebeurt er iets raars. Een figurant die een hoofdrol in de game gaat spelen. Wat is hier aan de hand. Allereerst, het is een bijzonder leuk gegeven wat ook nog eens fantastisch wordt uitgewerkt. René, wat vind jij?

R: Het deed mij denken aan de film Ready Player One gecombineerd met de film The Truman Show, Wrecking Ralph en een beetje The Matrix. Het idee wordt leuk in beeld gebracht. De NPC is een voorgeprogrammeerd karakter en dat merk je in de scène als hij bijvoorbeeld af wil wijken van zijn dagelijkse koffiebestelling maar dit niet echt lukt.

M: De film wordt volledig gedragen door Reynolds. Zijn komisch talent en zijn timing zijn echt pluspunten voor de film. Daarnaast is ook de ‘love interest’ Molotovgirl een interessante rol. Comer speelt haar dubbelrol overtuigend en geeft de film extra pit. Verder zit de film vol met allemaal leuke bijrollen. De meest opvallende is die van regisseur en acteur Taika Waititi als Entwan, de baas van het bedrijf dat het spel ontwikkeld heeft. Ik moet er wel gelijk bij zeggen dat ik zijn rol het minst vond. Volledig ‘over the top’ wat misschien wel zo bedoeld is maar ik vond het maar irritant. René, wat vind jij van het acteerwerk?

R: Ja, druk en ‘over de top’ maar dat is zijn karakter. Commerciële belangen gaan over lijken. Hij steelt dan ook zonder blikken en blozen het originele programmeerwerk en brengt liever een deel twee uit die geld oplevert, dan dat hij het origineel uitbreidt. Reynolds is eigenlijk Deadpool zonder kostuum in deze film. Gevat en gaandeweg een expert in het uitschakelen van nare personages.

M: Oh ja, vind je? Ik vind Deadpool toch wel iets cynischer en zwartgalliger dan Guy in deze film.

M: Dan moeten we het natuurlijk nog even over de geschapen wereld hebben, de gamewereld die bijna volledig uit CGI is opgetrokken en toch voelt dat niet zo. Ik vond het echt knap gedaan. Wat vind jij?

R: Ook hier een mix van games als Fortnite, Halo, GTA een combinatie van alle bekende shooter-games. Het geheel vloeiend in beeld gebracht en hierdoor is de film meerdere keren te zien. Telkens zie je weer iets nieuws in de stad wat doet denken aan een videogame die je ooit gespeeld hebt.

Bron foto: TMDb

M: De makers zijn wel zo slim geweest om er ook nog een interessant andere verhaallijn in te stoppen. Millie, die dus in de game Molotovgirl is ook de programmeur van de game samen met Keys (Joe Keery) en zij hebben een broncode van ‘artifical intelligence’ ontwikkeld, dat door Antwan is gestolen en dat hij in de game Free City heeft gestopt. Hij wil alleen maar geld verdienen met zijn game maar zij hebben die broncode daar niet voor ontwikkeld. Het maakt dat de film daardoor niet alleen maar plat vermaak is. René, wat vind jij?

R: Dat de NPC door de AI, bedacht door Millie en Keys, gaandeweg dingen leert en dingen gaat voelen, is voor mij de reden dat ik de film goed vind. Het is goed gevonden.

M: Ik heb erg genoten van deze film, die ik best nog wel een keer zou kunnen zien. Er gebeurt zoveel in. Ik denk alleen wel dat Reynolds moet oppassen dat hij niet teveel van dit soort rollen gaat spelen. Hij is een geweldig acteur, die bijna alles wel kan spelen maar zijn komische rollen gaan op een gegeven moment wel een beetje erg veel op elkaar lijken. Althans, dat vind ik. René, vind jij dat ook?

R: Zoals ik al zei een Deadpool-rol maar met de humor zoals hij die timet, met zijn praten en tempo, dat maakt hem nu eenmaal geschikt voor dit soort rollen. Waarschijnlijk zal zijn rol in de komende Netflix-film Red Notice ook zo zijn als ik de trailer bekijk.

M: Free Guy is een prima te genieten film waar genoeg in gebeurd. De film ziet er op alle fronten goed uit. Ik zou de film zeker 3,5 ster geven. Jij?

R: Ik ga voor de 3,5 ster en zou zeggen: zeker een aanrader als je van humor en actie houdt.

Onze score

Geef een reactie