The Many Saints of Newark – 2021 – Bioscoop

David Chase, die zes seizoenen van de serie The Sopranos schreef, doet dit nu samen met regisseur Alan Taylor. Taylor regisseerde al eerder afleveringen van de iconische serie dus het lijkt een logische samenwerking.

In deze film zien we de jonge jaren van Tony Soprano en maakt het duidelijk hoe hij de gevreesde maffialeider werd. Tony kijkt op naar zijn oom Dickie Moltisanti (Allesandro Nivola). De jongen groeit op in een wereld vol geweld en misdaad. Het lijkt bijna onoverkomelijk dat ook hij in de misdaad terecht zal komen. Nieuwsgierig als hij is probeert overal bij te zijn en zet hij zijn eerste handeltjes op. Hij worstelt met zijn geweten. Gaat hij het maken als sporter of als misdadiger. Naarmate Tony ouder wordt probeert oom Dickie hem steeds meer weg te houden van de wereld waar hij in opgroeit. Maar of dat genoeg is?

Anders dan in de serie zien we hier vooral het tijdsbeeld van de jaren ’60 met zijn racisme en maffia geweld. De Afro-Amerikanen staat lijnrecht tegenover de Italiaanse Amerikanen die de stad Newark willen domineren. Te midden van al dit, zien we een hoop kleurrijke figuren die zo zijn weggelopen uit de serie of uit een film van Martin Scorsesse. Ray Liotta als ‘Hollywood Dick’ Moltisanti, de vader van Dickie. Die ook nog eens een dubbelrol speelt. Jon Bernthal als Johnny Soprano, de vader van Tony. Vera Farmiga als Livia Soprano, zijn moeder. En saillant detail: de oudere Tony wordt in de film gespeeld door Michael Gandolfini. Inderdaad, de zoon van. Kleurrijke figuren in vele scènes die allerlei zijpaden betreden en waarin ook het kenmerkende geweld niet geschuwd wordt.

Bron foto: TMDb

Mede door schrijver Chase en regisseur Taylor voelt de prequel vertrouwd aan. De film ademt de sfeer van de serie. Voor wie de serie nog niet gezien heeft: die krijgt meteen zin om te beginnen. Voor wie de serie wel al gezien heeft, het is een aardige toevoeging en verduidelijking van wat er aan vooraf ging. Het lastige met prequels is altijd de vraag: was het nodig? Nee, niet echt. De serie zelf gaat ook in op de jeugd van Tony maar niet zo uitgebreid waardoor Tony ook altijd een mystiek figuur bleef. Maar aan de andere kant: het is ook gewoon genieten geblazen en doet ons beseffen dat wij eigenlijk allemaal The Sopranos missen.

3 sterren

The Many Saints of Newark is vanaf donderdag 11 november in de bioscoop te zien.

Onze score

Geef een reactie