BuZa – Serie – 2021 – NPO

Het liefst had scenarist en regisseur Frank Ketelaar ‘gewoon’ tien afleveringen gemaakt voor zijn nieuwe serie BuZa. Zo vertelde hij onlangs tegen voormalig Volkskrant filmjournalist Floortje Smit – sinds kort werkzaam voor filmhuis Het Ketelhuis – in de Ketelhuis podcast. Om budgettaire en programmatechnische redenen konden er niet meer dan vier afleveringen gemaakt worden. Ketelaar schreef en regisseerde ook de series Overspel en Klem.

BuZa gaat over de diplomaat Maarten Meinema (Kees Prins) die de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken wordt, nadat vrij plotseling de huidige minister overlijdt. De jaren daarvoor heeft hij vooral in Midden Amerika gewerkt. Op zijn eerste dag vallen er meteen een aantal politieke lijken uit de kast en dient zich de ene crisis na de andere aan. Verder kampt hij zelf met een alcoholverslaving die na het overlijden van zijn vrouw nog heviger is geworden.

In vier afleveringen van ieder 50 minuten weet Ketelaar een spannend en boeiend verhaal neer te zetten. Kees Prins zet een prachtig getormenteerde politicus neer die achtervolgt wordt door zijn eigen demonen. Ondanks al zijn ervaring is hij nieuw op dit departement en voelt het als een buitenstaander. Maar scherp als hij is weet hij al snel de juiste kaart uit te spelen.

Bron foto: TMDB

Ketelaar maakt er geen geheim van dat hij een groot liefhebber is van politieke drama-series als The West Wing, House of Cards en de Scandinavische serie Borgen. Maar dit is een echte Nederlandse politieke serie. Zonder enige actualiteit maar wel met spannende zaken zoals de terdoodveroordeling van drie ondernemers in het fictieve Santa Luca. Of een diplomaat die verdacht wordt van de moord op een prostituee maar onschendbaar is.

Naast Prins zijn er ook sterke bijrollen van Sanne-Samina Hanssen als Monique Ruyter, Werner Kolf als Raoul Dubois, Freek Bartels als Rutger en Jacob Derwig als Lourens van Maurik de Minister President.

Eigenlijk is er weinig op of aan te merken op de serie. Het enige nadeel is dat de serie eigenlijk te kort is. Enerzijds fijn om na vier afleveringen klaar te zijn, anderzijds jammer dat bepaalde verhaallijnen geen vervolg krijgen – die worden niet uitgewerkt -, niet alle personages even goed uitgewerkt worden en dat bepaalde handelingen in de serie wel heel snel of heel makkelijk gaan. Mijn inziens het gevolg van een te korte speelduur. Dat neemt niet weg dat BuZa weer een sterke Nederlandse serie is.

3,5 ster

Onze score

Eén antwoord op “BuZa – Serie – 2021 – NPO”

Geef een reactie