King Richard – 2021 – Bioscoop

King Richard klinkt als een Shakespeare verhaal maar niets is minder waar. In deze film wordt verwezen naar Richard Williams, de vader van de twee tenniszusjes Venus en Serena Williams. De focus ligt op de vader die met een ‘plan’ zijn twee dochters naar de top van de tenniswereld wil klaarstomen. En daar moet alles voor wijken.

Richard Williams (Will Smith) en zijn vrouw Oracene ‘Brandy’ Williams (Aunjanue Ellis) hebben vijf dochters en wonen in Compton, het getto van Los Angeles. Richard heeft voor zijn twee jongste dochters Venus (Saniyya Sidney) en Serena (Demi Singleton), die over tennistalent beschikken – hun snoeiharde service is een kenmerk – een plan geschreven om met behulp van de familie, overtuiging en doorzettingsvermogen de top te halen. Daarvoor gebruikt hij onconventionele methodes om zo het uiterste uit zijn dochters te halen.

De vraag die zich al snel opdient bij de kijker is: wil hij het echt het beste voor zijn meiden of is hij uiteindelijk uit op eigen gewin? Richard oogt niet sympathiek maar hij is wel consequent. Uiteindelijk voedt hij al zijn dochters zo op; dat ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Smith speelt hem overtuigend. Niet te, zodat het geen karikatuur wordt maar ook niet te weinig waardoor zijn autoritaire gedrag niet overkomt.

Kijk hieronder de clip waarin Smith samen met Venus en Serena aan het woord is:

Regisseur Reinaldo Marcus Green forceert de kijker niet, om hem wel of niet sympathiek te vinden. Als kijker mag je je eigen mening over hem vormen. Omdat de focus op hem ligt is er wellicht weinig aandacht voor de zusjes, zodat je eigenlijk nooit echt hun motieven of drijfveren ziet. Ze schikken zich volledig naar wat hun vader wil. De enige die kritisch op hem is, is zijn vrouw Oracene. Zij geeft de film tegenwicht tegen de sterke wil van hun vader en dat leveren ook een paar sterke scènes op . Ook de jonge actrices die de rollen van de zussen vertolken leveren mooi en naturel spel. Natuurlijk is de film geromantiseerd, en het verhaal zal ook wel niet compleet zijn. Tenslotte is de film in zijn benadering eenzijdig omdat het verhaal om Richard draait.

De toewijding en het harde werken werpen wel zijn vruchten af. Zie je Richard in het begin van de film nog bij iedere tenniscoach leuren met zijn ‘plan’ om van zijn dochters de twee grootste tennissters van de wereld te maken; op een gegeven moment gaan er deuren open omdat Richard voet bij stuk houdt. Al moeten die coaches en sponsors weer omgaan met het grillige karakter van vader Williams.

Bron foto: Filmdepot

Als de zusjes uiteindelijk na coach Paul Cohen (Tony Goldwyn) – die John McEnroe traint – terechtkomen bij Rick Macci (Jon Bernthal) – die wederom een sympathieke rol speelt en bijna onherkenbaar is – die ook de carrière van Jennifer Capriati lanceerde, gaat het hard. Maar niet zonder slag of stoot of zonder de eigenzinnige voorwaarden van Richard.

Wat ook meespeelt in de film zijn de raciale spanningen waar het gezin mee te maken krijgt. Ze groeien op in één van de meest gewelddadige wijken van Los Angeles. Het is begin jaren 90, ten tijde van de rellen na de gewelddadige aanhouding van Rodney King. Vader Williams wil zijn gezin en kinderen behoeden voor het raciale geweld en zijn eigen verleden speelt daar een belangrijke rol in. Maar nog belangrijker is, dat hij wil dat zijn meiden straks een rolmodel zijn voor de hele zwarte gemeenschap. Dat zij straks deuren openen voor andere zwarte Amerikaanse sporters.

King Richard is een interessante en goed gespeelde film die de kijker meeneemt op een lange weg die afgelegd moet worden om aan de top te komen. Met zijn tweeënhalf uur wel aan de lange kant. Dat had best iets korter gemogen. Zowel Smith als de zussen Williams produceerden de film. Smith wordt al getipt voor een Oscar voor zijn rol.

King Richard is nu in de bioscoop te zien.

3,5 ster

Onze score

Eén antwoord op “King Richard – 2021 – Bioscoop”

Geef een reactie