Oscars 2022

En nee, we beginnen niet met de bitchslap van Will Smith (dat komt later) maar zoals het hoort met de winnaars.

De Oscar voor Beste Film ging verrassend genoeg naar de film Coda. En daarmee wint een streamer een Oscar. De door AppleTV+ geproduceerde film gaat over een gezin met twee dove ouders en een dochter die wel kan horen. Ze spreekt gebarentaal met haar ouders en helpt mee op de vissersboot, maar haar grote droom is om zangeres te worden. Ik ben inmiddels razend nieuwsgierig naar deze film geworden.

De door Netflix geproduceerde film Power of the Dog met maar liefst twaalf nominaties werd helaas volkomen genegeerd maar Jane Campion mocht na haar film The Piano uit 1993 – toen nog voor Beste Script – nu een Oscar ophalen voor Beste Regisseur voor The Power of the Dog. Ik moet de film nu toch snel gaan bekijken.

Na het incident met Chris Rock mocht zoals verwacht Will Smith de Oscar komen ophalen voor zijn hoofdrol in de film King Richard – lees mijn recensie – waarin hij de rol van Richard Williams speelt. De vader van de tennis zussen Venus en Serena.

Jessica Chastain won, zoals verwacht de Oscar voor haar rol van Tammy Faye in de film The Eyes of Tammy Faye. De film is inmiddels te zien op Disney+. Dat moet ik dus snel gaan doen.

Troy Kotsur de dove acteur uit de film Coda mocht de Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol komen ophalen voor zijn rol van de vader in de film. Eerder won hij ook al de BAFTA voor zijn rol.

Ariane DeBose won een Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol in haar rol in de film West Side Story. Deze film is ook te zien op Disney+.

En de Oscar voor Beste Niet Engelstalige film ging naar de Japanse film Drive My Car. Volkomen terecht en als je mijn recensie leest, begrijp je waarom.

Wil je de lijst met alle winnaars nog eens rustig nalezen, dat kan hier

De beste momenten uit de show zie je hier

We kunnen er niet omheen. De bitchslap van Will. Was het de beste manier? Nee, zeker niet maar verrassend was het wel. Wel zo sportief om een vlakke hand te gebruiken anders had Chris waarschijnlijk wel een aanklacht ingediend tegen Smith. Dit zal wel weer met een sisser aflopen en natuurlijk maken ze het goed.

Een half uur later was hij in tranen tijdens zijn dankspeech toen hij de Oscar kwam ophalen. Ach, het is ook maar een mens. Het was best een mooie speech.

Afijn, de Oscar uitreiking zat onverwacht achter een betaal-filmkanaal dit jaar en alleen als je Ziggo hebt – maar wie zou dat willen? – kon je kijken op kanaal 13. Nou ja, beter dan dit jaar wordt het vast niet en volgend jaar zien we wel weer. Eerst maar eens de Oscar-films kijken die ik nog niet gezien heb.

Onze score

Geef een reactie