The Duke – 2020 – Bioscoop

Regisseur Roger Michell overleed vorig jaar september, nog voor de première van de film The Duke. Door de coronapandemie en de lockdowns, is de film keer op keer uitgesteld. Vanaf vandaag kunnen we deze charmante Engelse komedie met een boodschap in de bioscoop gaan bewonderen.

Kempton Bunton (Jim Broadbent) is een werkloze taxichauffeur die van het activisme onderhand zijn beroep heeft gemaakt. Zo komt hij op voor bejaarden en veteranen. Zo is het natuurlijk belachelijk dat je kijkgeld moet bekijken om de BBC te kunnen ontvangen. Daar heeft hij iets op bedacht. Zijn vrouw Dorothy (Helen Mirren) heeft haar man nauwelijks onder controle en ziet het allemaal met lede ogen aan.

Om de Engelse overheid te chanteren steelt hij het wereldberoemde schilderij The Duke of Wellington van schilder Francisco Goya uit het museum en bewaart het in een kledingkast. Met zijn actie haalt hij meteen de wereldpers. Hij doet dit niet voor zichzelf maar komt op voor de rechten van de minderbedeelden. Klinkt dit allemaal een tikkeltje ongeloofwaardig? De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit de jaren zestig. Mocht je er alles over willen weten klik hier. Tip: kijk eerst de film, anders weet je alles al.

De film opent als Kempton voor het gerecht staat en beschuldigt wordt van de diefstal. Hij pleit zelf onschuldig. Daarna gaan we zes maanden terug en zien we wat er aan vooraf ging. In werkelijkheid stond hij pas vier jaar later voor het gerecht.

Bron foto: Filmdepot

The Duke is een heerlijke, typische Engelse komedie met acteerkanonnen Broadbent en Mirren. De film kent leuke personages, droge humor en een beetje drama. Ondanks het wonderbaarlijke verhaal en de acteurs, voelt de film toch heel middelmatig aan. Misschien is dat juist wel de opzet geweest maar iets meer flair en vaart had de film goed gedaan. Het laatste en beste half uur speelt zich volledig in de rechtbank af. Daar komt het motief van Kempton pas echt goed naar voren en weet hij het aanwezige publiek in te pakken met zijn verhalen en onderkoelde humor. Aan het eind van de film zit nog een onthulling die pas vijftig jaar later aan het licht kwam.

De film is vanaf donderdag 17 maart in de bioscopen te zien.

3 sterren

Onze score

Geef een reactie