Rewind to the 90’s: Tremors (1990)

Het idee van zandwormen is niet nieuw. In het boek en de film Dune zaten ze ook al. Maar zo vraatzuchtig en eng als in Tremors hadden we het tot dan toe nog niet gezien. Aan het begin van de jaren 90 kwam regisseur Ron Underwood opeens met deze horror-komedie. Hoofdrollen zijn er voor Kevin Bacon en Fred Ward.

In het plaatsje Perfection – o ironie – neemt seismologe Rhonda (Finn Carter) opeens veel activiteit onder de grond waar. Samen met de twee klusjesmannen Val (Kevin Bacon) en Earl (Fred Ward) gaat ze op onderzoek uit. Al snel ontdekken ze, dat zandwormen zich razendsnel door het zand begeven en afgaan op trillingen in de grond. Met de plaatselijke bewoners moeten ze manieren vinden om de zandwormen te slim af te zijn en ze uit te roeien voordat het te laat is.

M: Dit is nu echt zo’n typische jaren 90 film, die heel knap horror met humor vermengt. Alle personages zijn allemaal net iets over de top maar toch blijft het geloofwaardig. Ook is de balans tussen horror en humor helemaal goed. En niet te vergeten, deze film is helemaal gemaakt met praktische effecten want er was nog nauwelijks CGI. René, wat is jouw oordeel?

R: Het doel van de film was een combinatie van horror en humor en dat pakte goed uit. Ik heb deze film altijd leuk gevonden. Het verhaal is simpel maar juist daarom zo pakkend. De wormen zien er goed uit en de manier waarop ze lerend gedrag vertonen maakt ze nog wat meer creepy. Ze doen soms denken aan de slimmer wordende velociraptors uit Jurrasic Park. Zoals je zegt, iedereen acteert lekker over de top maar dit stoort nergens.

M: Je zou Tremors een beetje kunnen vergelijken met de eerste Jaws film. Dat is dan wel geen komedie maar moest het ook doen met veel praktische effecten. Tremors vind het wiel niet opnieuw uit maar geeft er wel een aardige draai aan.

R: Het grappige is dat het hoe en waarom van de wormen helemaal niet wordt uitgelegd, maar ook dit is weer iets wat totaal niet stoort.

M: Bij de naam Ron Underwood moest ik gelijk denken: wat doet die tegenwoordig en wat heeft hij rond de jaren 90 gedaan? Tegenwoordig is hij vooral een serie-regisseur. De films die in de jaren 90 maakte zijn onder meer: City Slickers, Speechless en Mighty Joe Young. In de film zien we een jonge Kevin Bacon die inmiddels ook al weer 64 is en nog steeds aardig aan de weg timmert. Fred Ward was al wat ouder en is inmiddels 80. Zijn laatste wapenfeit was een rol in de gelijknamige serie van Tremors. Samen met Bacon overigens. Michael Gross (Family Ties), die een leuk rol in de film heeft als de schietgrage Burt Gummer is inmiddels 75.

Hieronder kun je een leuke ‘making of’ van 30 minuten bekijken:

R: Michael Gross is de enige acteur die in alle – slechtere delen – ook weer van de partij was. Zijn humoristische rol als wapengek en schietgraag persoon is ook heerlijk over de top en lijkt in niets op de brave huisvader die hij in Family Ties speelde.  Gross heeft zich gevestigd als monsterkiller in het Tremors genre.

M: De film kende ook nog eens een reeks aan vervolgen tot aan een film uit 2020 aan toe. En zoals eerder gezegd de serie. Het zal geen verrassing zijn om te vertellen dat het per deel alleen maar beroerder en beroerder werd. Je kun het dus gerust bij dit deel alleen houden.

R: De latere delen zijn vermakelijk maar behalen niet het niveau van het origineel. Het wordt te makkelijk uitgemolken en dat is best jammer want je zou met het gegeven best een goede reboot kunnen maken.  

M: Grappig om te weten is ook dat de film geen groot succes in de bioscoop was maar des te meer op VHS. Alleen met de verkoop en verhuur van de film wist de film drie keer uit de schulden te komen. Dat brengt me gelijk op het volgende want volgens mij hebben wij hem ook samen op VHS gekeken of niet René?

R: Jup, toen we nog beide in de videotheek werkte. Deze film liep inderdaad als een trein maar werd ook door ons aangeraden. Tenslotte moesten wij en willen wij nog steeds heel veel zien.

Hieronder kun je een video bekijken over de effecten die gebruikt zijn:

M: Ik moet je eerlijk zeggen dat ik wel genoten heb van Tremors. De film neemt zichzelf ook niet al te serieus en dat maakt dat je optimaal kan genieten van deze horror-komedie. De film haalt zelfs een heel behoorlijke 7,1 op ImdB. Leuk om deze film weer eens gezien te hebben.

R: Verstand op nul en kijken. Geniet van een flinterdun verhaal waar van je kunt zien dat het met veel lol is gemaakt. 4 sterren van mij puur voor het popcorn vermaak en het uniek zijn in het monster genre.

M: Eigenlijk hoeven we deze ‘oude films’ geen sterren meer te geven maar ik zag dat we het heel enthousiast ook bij Seven gedaan hebben. Bij The Matrix niet en bij alle Rewind to the 80’s ook niet. Maar vooruit, ik zou Tremors dan 3,5 ster geven,

Onze score

Geef een reactie