Michel Versus René – The Batman – 2022 – Bioscoop & HBO Max

Na de kleurrijke Batman films van Tim Burton, de indrukwekkende trilogie van Christopher Nolan, tot aan de mislukte Batman films zoals Batman & Robin en Batman v Superman, is het nu de beurt aan regisseur Matt Reeves om zijn visie te geven op Batman.

M: Gelijk even een paar dingen die mij direct opvielen: dat dit meer een detective film dan een superhelden film is, dat hij me erg deed denken aan films als Seven en Zodiac van regisseur David Fincher – alsof Reeves heel graag een Fincher-film wilde maken – de film wel heel erg donker en grauw is, ik best nog wel moet wennen aan Robert Pattinson als Batman en dat de film te lang is. Oke René, wat viel jou direct op?

R: Laat ik dan beginnen met een pluspunt. Batman is begonnen als, en was vooral een meesterdetective in de stripvorm en dat is waar deze Batman zich dan ook op richt. Wat dat betreft blijft het heel dicht bij het origineel. Gebruik van spionage spullen, databases, computers, beeld en geluid opnamen, zijn dan ook de tools die Batman gebruikt. Seven dook bij mij ook op in gedachte maar het hele begin met de voice-over deed mij heel erg denken aan de film Sin City. Het is de film noir stijl die ook hier gebruikt wordt. Dit maakt het geheel wat duisterder.

Nog even in het kort: in deze film is Batman vooral een detective – iets wat volgens mij ook in de strip zit – die samen met politiechef James Gordon (Jeffrey Wright) de misdaad bestrijdt. The Riddler (Paul Dano) schept er een sardonisch genoegen in, de corrupte en slechte mensen van het fictieve Gotham City te vermoorden en laat voor de Batman steeds een raadsel achter. Samen met Selina Kyle (Zoe Kravitz), ook wel bekend als Catwoman moet hij achter hem aan. Gotham City wordt bewoond door maffiosi en nachtclub uitbaters als Oz, ook wel bekend als The Pinguin – een totaal onherkenbare Colin Farrell, die allemaal niet zitten te wachten op zijn bemoeienis.

M: Wat doet Reeves nu wezenlijk anders dan al die andere Batman films, is de vraag. Qua ‘look & feel’ blijft het nog het meest in de buurt van de Nolan films. Alleen is de Batman hier nog jong en staat hij aan het begin van het verhaal. In dat opzicht is een veel jongere acteur als Patterson hier wel op zijn plaats. Persoonlijk moet ik erg aan hem wennen als Bruce Wayne en veel minder als Batman. Op sommige momenten deed hij me denken aan Ben Affleck, die de rol ook speelde, al is Patterson wel ranker. Het detective aspect is natuurlijk nieuw, we zien een heel ander Gotham City en vooral zijn inwoners. De focus ligt op een jonge Bruce Wayne/Batman die worstelt met zijn familie verleden. Ook de band tussen Alfred (een mooie maar te korte rol van Andy Serkis), zijn butler en hem is integer en mooi.

R: Gotham City zoals in beeld gebracht deed mij denken aan de tv-serie met de gelijknamige naam. Deze film legt de ‘origine’ van Batman ook niet uit. Je moet als kijker dus wel weten wie Batman is en hoe hij zo geworden is. Een slim besluit want dat verhaal kunnen we nu wel dromen en zou overbodig zijn. In de laatste Spiderman film met Tom Holland hebben ze dit ook al gedaan. De raadsels werden wel heel erg snel opgelost vond je niet?

M: Ja, inderdaad. Sowieso wordt alles wel redelijk geduid en uitgelegd in de film.

Bron foto: Filmdepot

M: Je weet op voorhand dat de DC films in tegenstelling tot de Marvel films veel serieuzer zijn. Marvel maakt films die veel kleurrijker, komischer en onderhoudender zijn dan DC en vormen veel meer een geheel. Dat is een groot universum. Dat heeft DC geprobeerd met Justice League maar dat was geen groot succes. Ondanks het feit dat een hoop DC-films flopte, maakten ze in 2019 met Joker de beste DC-film tot dan toe, en lieten ze zien dat een heel andere aanpak ook uitermate succesvol kan zijn. Reeves heeft zijn sporen wel verdiend en oogstte al aanzien met zijn Planet of the Apes films.

R: Tja. Joker is niet een echte superhelden film maar meer een psychologisch drama. Qua superhelden deed de film Wonder Woman het erg goed. Zo goed zelfs dat Marvel maar besloot dat het personage Black Widow ook een eigen film moest krijgen.

M: Er zijn ook nog een tweetal deleted scenes uit de film op internet te vinden. Deze kun je hier onder terugkijken. Tip: pas kijken nadat je de film gezien hebt!

Arkham Deleted Scene met audiocommentaar van Matt Reeves:

Joker Deleted Scene plus easter eggs:

M: Ik moet je eerlijk zeggen: ik moest er wel even inkomen. Het eerste uur van de film gebeurt er niet zoveel en dat had sowieso korter gemogen. Daarmee had je de film al terug kunnen brengen naar 2 tot 2,5 uur. Daarna begon de film wel te leven. Ik moest en moet nog steeds wel wennen aan Patterson als Batman. Het ligt niet aan zijn acteren want de tiener acteur heeft de laatste jaren met totaal verschillende rollen wel laten zien dat hij echt wel kan acteren. Ik vond Kravitz als Catwoman niet bijzonder genoeg, Farrell was totaal onherkenbaar. Dano kon heerlijk los gaan, zoals hij wel vaker gedaan heeft. John Turturro als Carmine Falcone, de maffiabaas was erg prettig om naar te kijken. Als film, verhaal gedeeltelijk geslaagd. Cinematografisch ziet het er prachtig uit, soms wel te donker. Ik ben ondanks alles wel nieuwsgierig geworden naar het tweede deel uit de reeks waarin the Joker alvast geïntroduceerd wordt. René, jij ook?

Bron foto: Filmdepot

R: Ik vond de film erg traag en veel te lang. De lange speelduur draagt niet bij aan een betere film. De batmobile ziet er stoer uit  en qua visual effects is het misschien wel mooi maar als geheel vond ik dit een slechte Batman film. De personages (al acteert iedereen goed) vond ik nogal leeg. Het fluisterend tegen elkaar praten door Batman en de politiechef vond ik zelfs storend met name in de begin scènes.  Weer een Joker? Ik weet niet of ik hier nog op zit te wachten. De koker van DC lijkt op te raken terwijl bij Marvel steeds weer nieuwe figuren de revue passeren  zoals het nu populaire Moon Knight dat te zien is op Disney+. Het doel van de Riddler was mij al snel duidelijk en ik denk dat hiermee de kijker toch word onderschat. Al met al een lange zit die korter en misschien ook wel wat spannender had gekund. Wat mij betreft 2 sterren simpelweg omdat ik het als geheel niet erg goed vond.

Rene geeft The Batman dus 2 sterren en Michel geeft hem 3 sterren.

The Batman is nu nog in de bioscoop te zien en sinds kort ook op HBO Max.

Onze score

Geef een reactie