The Innocents – 2021 – Bioscoop

Het is dus mogelijk een film te maken over jonge mensen met superkrachten zonder het sjabloon van Marvel. Misschien een beetje flauw want The Innocents is veel meer dan dat, maar het laat wel de mogelijkheden zien. Eskil Vogt is geen onbekende in de Noorse filmwereld, al zal niet iedereen zijn naam kennen. Hij is vooral een scenarioschrijver en werkt veel samen met Joachim Trier. Dat andere grote talent uit Noorwegen. Vogt was dit jaar nog genomineerd voor zijn script van de film The Worst Person in the World. Inderdaad, de bejubelde film van Trier. Andere films die Vogt schreef zijn Reprise, Oslo, 31. August, en Thelma. De eerste film die hij regisseerde was Blind.

De negenjarige Ida (Rakel Lenora Fløttum) verhuist met haar ouders en autistisch zusje Anna naar een appartementencomplex net buiten Oslo.

Als haar ouders nog bezig zijn met uitpakken gaat Ida de buurt verkennen en leert al snel Ben (Sam Asraf) en Aisha (Mina Yasmin Bremseth Asheim) kennen. Ben imponeert haar door voorwerpen te verplaatsen zonder ze aan te raken en Aisha kan gedachten lezen en is hoog sensitief en voelt Anna goed aan. Wat begint als kinderlijke onschuld wordt al snel grimmig als Ben sadistische trekjes vertoont. Dit levert ook een paar ‘nare scènes’ op.

Bron foto: Filmdepot

De film is volledig vanuit het kind perspectief en hoogte geschoten. Vanuit hun belevingswereld. Dit in combinatie met uitstekend acteerwerk van alle jonge acteurs, het camerawerk, het script en een onheilspellende soundscape. Dit is zeker geen lieflijke kinderfilm. Integendeel zelfs. Ook hier geldt en dan komen we toch weer uit bij een Marvel personage: ”met grote macht komt grote verantwoordelijkheid” uit Spiderman. Alleen hier is het veel enger en realistischer. The Innocents is een bovennatuurlijke thriller met horror momentjes. De film blijft subtiel en je moet het vooral voelen en niet zozeer zien. Het levert een ijzersterke film op.

The Innocents draait vanaf morgen 14 juli in de bioscoop

Onze score

Eén antwoord op “The Innocents – 2021 – Bioscoop”

Geef een reactie